Hlavní obsah

Finsko - Francie 1:5Senzace MS! Hokejisté Francie srazili na kolena finské vicemistry světa

MinutaMin. Tým Hráč Akce
15. Bellemare 0 : 1
22. Lehtonen 1 : 1
34. Roussel 1 : 2
39. Claireaux 1 : 3
49. Roussel 1 : 4
58. Fleury 1 : 5
Záznam online reportáže

Paříž
Aktualizováno

Letošní hokejový šampionát má první senzaci! Výběru pořadatelské země se podařil v Paříži husarský kousek, Francouzi si vyšlápli na finalisty loňského šampionátu z Finska a zvítězili jednoznačně 5:1. Dvěma góly zařídil historicky první výhru v devátém vzájemném souboji s Finy na MS útočník Antoine Roussel z Dallasu a spolupořadatel turnaje si ve druhém vystoupení na šampionátu připsal první body. Finové budou v pondělí od 20:15 třetím soupeřem českého týmu ve skupině B.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Finský brankář Joonas Korpisalo inkasuje gól v utkání s Francií.

Článek
Fotogalerie

Velký podíl na tříbodovém zisku Francie měl také brankář Florian Hardy, který si připsal 42 zákroků.

Francouzi oproti sobotnímu večernímu úvodnímu duelu s Norskem (2:3) nastoupili bez zkušeného brankáře Hueta i střelce obou branek Stéphana Da Costy, ale jejich spoluhráči je dokonale zastoupili.

V úvodu se domácí výběr ubránil při trestu exkladenského a exsparťanského Sachy Treilleho a dokázali se vyrovnat i s desetiminutovým pobytem jedné ze tří posil z NHL Roussela na trestné lavici za nesportovní chování.

Útočník Dallasu sledoval z trestné lavice nejdříve nevyužitou přesilovku při Ohtamaaově trestu a v 15. minutě i radost AccorHotels Areny po úvodní trefě Bellemareho. Forvard Philadelphie se po střele Hecquefeuilleho prosadil z dorážky před brankovištěm.

Po faulech Bouveta a Mananviana se Francouzi ještě v závěru úvodního dějství ubránili i 114 vteřin v oslabení tří proti pěti, kdy si Hardy poradil s Filppulovým pokusem i dorážkou Pyoräläho. Ještě před pauzou dokázal francouzský gólman vleže hokejkou zlikvidovat Osalovo zakončení do odkryté branky.

Po 93 sekundách druhé části ale už vyrovnal střelou od modré čáry Lehtonen. Finové, kteří v pátek na úvod turnaje zdolali Bělorusy po boji 3:2, ale nebyli nadále v ideálním rozpoložení. Korpisalo sice zlikvidoval další šance Francie, odolal i při Filppulově vyloučení, ale ve 34. minutě už kapituloval. Střelu Bellemareho vyrazil před Russela, který snadno vrátil Francii vedení.

Na konci druhé třetiny zvýšil v přesilové hře čtyř proti třem tečí Janilovy střely Claireaux a finská snaha o odvrácení překvapení ve třetí třetině byla marná.

Po tlaku Suomi ujel ve 49. minutě Roussel a blafákem do bekhendu upravil na 4:1. Finové sáhli už pět minut a 10 sekund před koncem k power play, ale v 58. minutě dovršil skóre do prázdné branky Fleury. Pro francouzské fanoušky i spoluhráče byl hrdinou zápasu Hardy a Bellemare se při ceremoniálu vzdal v jeho prospěch i ceny pro nejlepšího hráče Francie.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina B (Paříž):
Francie - Finsko 5:1 (1:0, 2:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 15. Bellemare (Rech, Hecquefeuille), 34. A. Roussel (Bellemare), 39. Claireaux (Janil, Rech), 49. A. Roussel (Rech), 58. Fleury (T. Da Costa) - 22. Lehtonen (Pihlström, Rantanen). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Linde (Švéd.) - Lazarev (Rus,), Šefčík (SR). Vyloučení: 5:4, navíc A. Roussel (Fr.) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 11 433.
Francie: Hardy - Auvitu, Hecquefeuille, Manavian, Besch, Raux, Dame Malka, Janil - A. Roussel, Bellemare, Rech - Fleury, T. da Costa - Bouvet, Douay, Perret - Claireaux, Ritz, Lamperier - Meunier. Trenér: Dave Henderson.
Finsko: Korpisalo - Honka, Ohtamaa, V. Lajunen, Jaakola, Lehtonen, Hietanen - M. Aaltonen, Aho, V. Filppula - Savinainen, Pihlström, Rantanen - Kemppainen, Pyörälä, J. Aaltonen - Hännikäinen, Puljujärvi, Osala - J. Lajunen. Trenér: Lauri Marjamäki.

Reklama

Související témata: