Hlavní obsah

USA - Dánsko 7:2Američané i díky Kellerově hattricku porazili na MS Dánsko

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Lee 1 : 0
14. Keller 2 : 0
17. Madsen 2 : 1
19. Gaudreau 3 : 1
22. Hardt 3 : 2
35. Keller 4 : 2
38. Lee 5 : 2
38. Nelson 6 : 2
53. Keller 7 : 2
Záznam online reportáže

Kolín nad Rýnem

Američtí hokejisté na mistrovství světa poprvé bodovali díky jasné výhře 7:2 nad Dánskem. Odčinili tak úvodní porážku s Německem, zatímco Dánové vyšli i ve druhém utkání naprázdno. Hattrick v dresu vítězů zaznamenal osmnáctiletý útočník Clayton Keller, jenž skóroval v každé třetině, dvě branky dal Anders Lee.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Dánský brankář Sebastian Dahm v ledové tříšti při utkání s USA.

Článek

V brance Američanů dostal tentokrát před zkušeným Howardem přednost Hellebuyck a zpočátku se nudil. Jeho tým manévroval v útoku a poté, co nevyužil první velkou šanci Eichel, dočkal se zámořský favorit v úvodní přesilovce, kdy se prosadil dorážející Lee.

Druhý gól USA přišel v 15. minutě. Při hře čtyři na čtyři se hodilo více volného prostoru Kellerovi, vybruslil si z rohu kluziště až do pozice pro zakončení a prostřelil Dahma. I Dánové ale ukázali svou sílu v početní výhodě, když takřka z brankové čáry dorážel Madsen.

V 18. minutě mohl i vyrovnat, tváří v tvář Hellebuyckovi ale zamířil jen do jeho lapačky. Američany uklidnil Gaudreau, jenž 61 vteřin před koncem první třetiny jen nastavil mezi kruhy hůl na střílenou Larkinovu přihrávku a Dahm neměl šanci.

Jenže Dánům se skvěle povedl nástup do druhé části a přišla nová zápletka. Minutu po návratu z kabin ztratil Gaudreau puk v obranném pásmu, Jakobsen parádně našel Hardta a ten snížil na 2:3. Podobně lehkovážně si jen chvilku poté počínal McAvoy a nechybělo mnoho, aby bylo vyrovnáno. Christensen však z otočky trefil jen hruď brankáře.

Mezi 35. a 38. minutou Američané definitivně rozhodli. Jejich povedenou pasáž načal svým druhým gólem Keller, jenž se až trochu drze natlačil do zakončení. Na 5:2 zvýšil přesilovkovou trefou Lee a jen 28 sekund po něm připojil svůj příspěvek také Nelson.

Třetí dějství se dohrávalo z povinnosti. Schmaltz rozezvučel tyč, Hanifin neuspěl v ohromné příležitosti, ale pak s velkou porcí štěstí završil hattrick Keller, když se jeho přihrávka najíždějícímu spoluhráči odrazila od Russellovy brusle do branky.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Kolín nad Rýnem):
USA - Dánsko 7:2 (3:1, 3:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 6. Lee (Gaudreau, D. Larkin), 14. Keller (McAvoy, Schmaltz), 19. Gaudreau (D. Larkin), 35. Keller (Bjugstad), 38. Lee (Hanifin, Eichel), 38. Nelson (Schmaltz), 53. Keller - 17. Madsen (Ehlers, J. B. Jensen), 22. Hardt (Jakobsen). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Odinš (Lot.) - Dědulja (Běl.), Leermakers (Niz.). Vyloučení: 6:7, navíc Ehlers (Dánsko) 10 min. Využití: 3:1. Diváci: 8764.
USA: Hellebuyck - DeKeyser, C. Murphy, Hanifin, Trouba, T. van Riemsdyk, McAvoy, Brickley - Lee, Eichel, Gaudreau - Nelson, D. Larkin, Schmaltz - Bjork, Copp, Compher - Keller, Dvorak, Bjugstad - Greenway. Trenér: Jeff Blashill.
Dánsko: Dahm - N. B. Jensen, J. B. Jensen, M. Lauridsen, Kristensen, Lassen, O. Lauridsen, od 41. navíc Bruggisser - Ehlers, Regin, Madsen - Storm, Jakobsen, Hardt - Russell, Green, Christensen - Bau Hansen, Aagaard, Poulsen - Meyer. Trenér: Jan Karlsson.

Reklama

Související témata: