Hlavní obsah

Čeští fanoušci zaplavili Bercy, v hale jim chybí jen pivo

Paříž

Na jedno se národní tým v Paříži může absolutně spolehnout. Na jeho utkání vždy dorazily tisíce českých fanoušků, kteří měli v hledišti drtivou převahu a vytvářeli báječnou kulisu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Čeští fanoušci podporují národní tým v pařížské hale na jedničku, mistrovství světa si užívají. Stihnou se fotit i s maskoty šampionátu.

Článek
Fotogalerie

„Líbilo se mi, jak byla tribuna za naší střídačkou pokaždé plná českých fanoušků. Do Paříže jich přijely fakt mraky a jsou naprosto úžasní," oceňoval diváckou podporu Michal Birner. „Vůbec mě nenapadlo, že by sem za námi mohlo přijet tolik lidí. Připadám si jako bychom hráli doma," říkal další útočník Lukáš Radil.

Záplavě fanoušků z tuzemska nahrál o státní svátek prodloužený víkend, mnozí z nich se jej rozhodli strávit v metropoli nad Seinou. „Miluju hokej a romantiku Paříže, konečně to spojím do jednoho zážitku," usmívala se studentka Petra z Kroměříže. „Přijet do Paříže na hokej stojí velké peníze, cítíme povinnost ty lidi nezklamat. Za jejich podporu jsme vážně vděční," tvrdil Birner.

Při kanonádě s Bělorusy fanoušci po každém českém gólu nadšeně zpívají písně z filmu Ať žijí duchové. Každá reprezentace si totiž mohla vybrat songy, které doprovázejí jejich gólovou radost. Slováci si do Kolína nad Rýnem zvolili Aj tam sme stále frajeri od Petera Nagyho.

V pařížské čtvrti Bercy, kde hala leží, lze potkat fanoušky z různých koutů České republiky. Před zápasy okupují hospůdky v okolí, pak zaplavují hlediště. „Možná by je pořadatelé mohli za odměnu pustit z těch horních pater blíž k ledové ploše. Přál bych lidem, kteří váží cestu až sem, ještě lepší počasí, než nabídl propršený víkend, aby se v Paříži měli i možnost někam podívat," zamýšlel se reprezentační kouč Josef Jandač.

AccorHotels arena má pro šampionát kapacitu 13 437 diváků a o vstupenky tady není příliš velký zájem. I když senzační výhra Francie nad Finskem situaci přece jen trochu změnila, a tak na čtvrteční zápas domácích s Kanadou by mohlo být vyprodáno.

Fanoušci se ale musejí vyrovnat i s některými zvláštnostmi v pařížské hale. Mohutným skandováním „My chceme pivo," reagují na to, že se prodává pouze nealkoholické a našli v tomto směru pochopení i u finských příznivců. Skupince českých trumpetistů pak byly během utkání s Bělorusy zabaveny hudební nástroje jako bezpečnostní riziko. Rozumná domluva s pořadateli vedla k jejich návratu, potom se z hlediště ozvalo „Ať žije trubka".

Dorazili i rodinní příslušníci za hráči, jenže při nabitém programu národního týmu s nimi reprezentanti zatím nestihli strávit moc času. „Počasí zatím moc k procházkám nevybízelo, k tomu byl šrumec kolem voleb," líčil útočník Roman Červenka. Po výhře nad Bělorusy proběhla ale společná týmová večeře u Vítězného oblouku. „Řekl bych jedna z nejlepších restaurací, jaké jsem v životě navštívil. Atmosférou i kvalitou jídla. Opravdu velký gurmánský zážitek. Měli jsme velké degustační menu, abychom ochutnali co nejvíc jídel," liboval si Birner.

Přestože reprezentanti s ohledem na prezidentské volby dostali doporučení vyhnout se při nedělním vyhlášení výsledků rizikovým oblastem v centru, včetně metra, útočník Tomáš Hyka se při své premiérové návštěvě Francie cítí zatím bezpečně. „Už jsem se zašel podívat i na Eiffelovku, to mně zatím z turistických lákadel stačilo. Jen bych čekal, že mistrovství světa přitáhne víc diváků, ale ve Francii jsou populárnější jiné sporty," říkal debutant na MS.

Reklama

Související témata: