Hlavní obsah

Asi dobrá show pro diváky. Ten obrat byl až neskutečný, usmál se Jandač po thrilleru s Finy

Jan Škvor (Paříž)Sport.cz

Navenek se nesnažil dávat emoce příliš najevo. Přesto bylo na kouči hokejové reprezentace Josefu Jandačovi na první pohled patrné, jak moc je šťastný, že se jeho svěřencům podařil na šampionátu v Paříži obrat proti Finům, přestože Češi ještě třináct minut před koncem základní hrací doby prohrávali o tři branky.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Čeští hokejisté sice prohrávali na MS s Finskem 0:3, ale nakonec vyhráli po samostatných nájezdech 4:3.

Článek

Co se vám honilo hlavou, když jste už ve třetí minutě prohrávali o dvě branky a na konci první třetiny dokonce o tři?

Pro nikoho z nás to nebylo příjemné, byli jsme opaření. Nevím, jestli to způsobila špatná koncentrace, ale dělali jsme chyby, druhý a třetí gól byly podobné po střelách ze střední vzdálenosti. Špatně jsme rozebírali hráče na modré, útočníci nám špatně blokovali střely. Prostě to nebyl dobrý začátek.

Nepodcenili jste Finy? Nebo naopak oni začali tak dobře?

Vždycky jde o souběh obou věcí najednou. Finové mohli být připravení, jak chtěli. Jenže my jsme jim dovolili až dost. Jsem přesvědčený o tom, že po nedělní porážce 1:5 od Francie byli proti nám daleko víc koncentrovanější, nabuzení do hry. Navíc jim dobře vyšel začátek, což byla voda na jejich mlýn. Hrají výborně do obrany, jsou schopni stát ve středním pásmu a trpělivě čekat na jeden dva góly a pak to ubránit. Touhle hrou se prezentují už dlouho, a když vedou, je to proti nim strašně těžké.

Neuvažoval jste, že byste po třetí obdržené brance vystřídal Petra Mrázka a poslal do branky Pavla Francouze?

Ale vždyť za ty inkasované góly nemohl! Byly to chyby hráčů ve hře. Trpělivost s Petrem se nám vyplatila, v závěru nás podržel.

Nepřepadaly vás za stavu 0:3 černé myšlenky, že se obrat nepodaří?

Snažil jsem se koncentrovat na hru a kluky zvednout. Mám tam Vencu Prospala (Jandačův asistent), kterého je plná střídačka, takže já mám víc klidu na koučink. To Venca to tam nahecoval.

Jenže k provedení takového obratu ani to nemusí stačit...

Jasně, že se dostat z takového stavu nebylo jednoduché pro hráče ani nás trenéry. Ale cítili jsme, že mužstvo bojuje. Ve druhé třetině jsme se snažili, ale do hry jsme se dostali až v té třetí díky proměněné přesilovce gólu na 1:3. A když už jsme se ke konci chystali na power-play, podařilo se nám to otočit jako Anaheimu (Kačeři před třemi dny prohrávali v play off NHL s Edmontonem ještě v 57. minutě 0:3, nakonec ale vyhráli v prodloužení - pozn. aut.).

Jste na mužstvo pyšný, co svedlo?

Cením si, že jsme se po takovém průběhu nepoložili. Že se mužstvo zmobilizovalo, zabojovalo a dokázalo na penalty vyhrát. Byl to až neuvěřitelný obrat a asi dobrá show pro diváky. Pořád mám ale vztyčený prst, jak jsme ten zápas špatně rozehráli.

Když na konci první třetiny odstoupil otřesený kapitán Jakub Voráček, musel jste narychlo míchat se složením sestavy. Byla to velká alchymie?

Mixovali jsme s tím, zkoušeli něco udělat a nakonec to vyšlo. Někdy prostě máte šťastnou ruku. Zase bych to ale neviděl jako kouzelnický prvek.

Máte informace, jak na tom Voráček je?

Necítil se dobře, tak jsme ho radši stáhli ze hry a nechtěli ho zbytečně přetahovat. Máme teď dva dny volno, tak si Voras vorazí (směje se).

Hned po pár minutách zápasu s Finy jste stáhl ze hry obránce Kundrátka. Proč?

Byl u obou prvních inkasovaných gólů, tak jsme ho stáhli. Věřím, že se zmobilizuje a připraví na další zápasy.

Co jste říkal na Robina Hanzla, který v samostatných nájezdech jako jediný ze všech uspěl bekhendovým blafákem? Nepřekvapil vás jeho klid, když zažívá první velký turnaj v kariéře?

Robin je takový, že na něm ani nevidíte emoce. On je pořád stejný. Dá gól a ani se neusměje. Pořád má ten zápasový obličej, i když se zrovna žádný zápas nehraje. Na penalty je šikovný, proměňuje je i v lize. Loni nám tuhle penaltovou roli plnil Lukáš Kašpar, tak by bylo dobré, aby se teď k Robinovi přidali i další kluci.

Reklama

Související témata: