Hlavní obsah

Kanada - Norsko 5:0Kanada lehce překonala další překážku, do čtvrtfinále jde s Českem, Švýcary a Finy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
18. Schenn 1 : 0
19. Parayko 2 : 0
35. Scheifele 3 : 0
39. Parayko 4 : 0
58. O'Reilly 5 : 0
Záznam online reportáže

lik, vapČTKSport.cz
Aktualizováno

Kanada v dalším utkání na hokejovém MS vyhrála nad Norskem 5:0. V úvodu nedala trestné střílení, přesto měla zápas od počátku pod kontrolou a její tříbodový zisk zároveň jistil český postup do čtvrtfinále bez ohledu na další utkání. Obhájce titulu zároveň už nemůže přijít o první místo v pařížské skupině B, před českým týmem vede o tři body a má lepší vzájemný zápas. Dál jdou i Švýcarsko a Finsko.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Zleva radující se Kanaďané Mark Scheifele, Nate MacKinnon, Colton Parayko a Ryan O´Reilly.

Článek
Fotogalerie

Kanaďané rozhodli už v úvodní třetině, kterou vyhráli díky brankám Braydena Schenna a Coltona Parayka 2:0. Skóre ještě navýšili Mark Scheifele, opět Parayko a Ryan O'Reilly. Čtyři góly dal tým kouče Jona Coopera v přesilových hrách. Brankáři Chadu Johnsonovi stačilo k prvnímu čistému kontu na turnaji 10 úspěšných zákroků.

Vítězové minulých dvou šampionátů by sice měli díky svému postavení hrát čtvrteční čtvrtfinále ve francouzské metropoli, ale pokud by ve skupině A skončilo čtvrté Německo, stěhovali by se do Kolína nad Rýnem. O dvojicích pro play off rozhodne až úterní program, kdy zápasy ve skupinách vyvrcholí.

Norové, kteří potřebovali k zachování naděje a účasti v play off získat alespoň bod, se od začátku bránili. Hned ve druhé minutě fauloval Johannesen O'Reillyho, který ale nařízené trestné střílení neproměnil. Další možnost nevyužil Duchene, v páté minutě už sice zakončil do odkryté branky Simmonds, ale sudí si u videorozhodčího ověřili, že skóroval do posunuté branky.

Jasnou převahu zužitkovali Kanaďané poprvé v 18. minutě, při vyloučení Mathise Olimba se z dorážky trefil Schenn. Hned za 24 vteřin šel pykat Mathis Olimb znovu a střelou zápěstím od modré čáry překonal Haukelanda přes clonu Parayko.

Norové svoji přesilovku nevyužili a další šance Kanady měli Killorn, Schenn a Giroux. V 35. minutě zvýšil z dorážky Scheifele a 106 vteřin před koncem druhé třetiny využil favorit i svoji třetí početní výhodu v utkání. Ránou od modré čáry se zapsal podruhé v utkání mezi střelce Parayko. V závěru druhého dějství pomohla Norům tyč po střele Konecného.

Ve třetí třetině opadla i aktivita Kanaďanů, kteří vyslali už jen osm ze svých celkových 48 střel na branku v utkání. V 58. minutě ale využil i čtvrtou přesilovku favorita O'Reilly a dovršil výsledek.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina B (Paříž):
Kanada - Norsko 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 18. B. Schenn (Simmonds), 19. Parayko (MacKinnon, R. O'Reilly), 35. Scheifele (Matheson, Skinner), 39. Parayko (MacKinnon, Marner), 58. R. O'Reilly (Scheifele, MacKinnon). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Linde (Švéd.) - Kaderli (Švýc.), Suchánek (ČR). Vyloučení: 4:5. Využití: 4:0. Diváci: 5093.
Kanada: Ch. Johnson - Parayko, Vlasic, Demers, De Haan, Matheson, Ch. Lee, Morrissey - MacKinnon, Scheifele, Skinner - Simmonds, Giroux, R. O'Reilly - Duchene, Couturier, Killorn - Marner, Point, Konecny - B. Schenn. Trenér: Jon Cooper.
Norsko: Haukeland (46.-49. Söberg) - Holös, Nörstebö, Sveum, Ödegaard, Johannesen, Bonsaksen, Sörvik - M. Olimb, Patrick Thoresen, K. A. Olimb - Röymark, Rosseli Olsen, Bastiansen - Martinsen, K. Forsberg, Reichenberg - Trettenes, Roest, Karterud - Valkvae Olsen. Trenér: Petter Thoresen.

Reklama

Související témata: