Hlavní obsah

I nejmladší z reprezentantů Pastrňák cítí: Rivalitu s Ruskem máme v krvi

Paříž

S bilancí 1+6 je David Pastrňák nejproduktivnějším českým hokejistou na šampionátu, přesto se od elitního střelce NHL čeká ještě výraznější prosazení. Bostonský útočník, který přesně za týden oslaví 21. narozeniny, si třeba to nejlepší schovává pro dnešní čtvrtfinále.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

David Pastrňák odváží židli po oficiálním fotografování.

Článek

Vnímáte i jako nejmladší z reprezentantů velkou rivalitu vůči Rusům?

Vždycky to tam s Rusy bylo, je a bude. Jako Češi to prostě máme v krvi. Už v šestnáctkách pro nás právě Rusové byli soupeřem, kterého jsme chtěli za každou cenu porazit. Na ně jsme automaticky nahecovaní a myslím, že trochu extra zápasy s Ruskem prožívají i naši fanoušci.

Největšími hvězdami soupeře jsou Kučerov a Panarin, kteří se vešli mezi elitní dvanáctku produktivity celé NHL. Jakou s nimi máte zkušenost?

Oba jsou super hráči se skvělou střelou, naprostá extratřída. Výborně bruslí a mají ohromně šikovné ruce, ale osobně se ani s jedním neznám, jen proti nim hraju. Rusové složili vynikající mužstvo, ale čtvrtfinále nemusí být o jménech, ale spíš o tom, jak to komu zrovna v ten čas sedne. Hlavně musíme být trpěliví a nenechat si upláchnout začátek, jako s Kanadou, Finskem i Švýcarskem. Řešili jsme to i u videa, tohle si už prostě nemůžeme dovolit.

Ve středu jste odtrénovali už v poledne, jak vypadala další příprava na klíčový zápas?

Venku bylo krásně, takže jsme naplánovali procházku s tím, že někde dáme kávičku a budeme se snažit jít na to ve čtvrtek s čistou hlavou. Já mám sice radši večerní zápasy, teď jsme ale hráli už čtyřikrát po sobě ve čtvrt na pět, všechno je to jenom o zvyku.

Sledoval jste s napětím, jestli zůstanete na čtvrtfinále v Paříži, nebo se vydáte do Kolína nad Rýnem?

Přáli jsme si tady zůstat hlavně kvůli kustodům, kteří by kvůli přesunu museli narychlo balit kabinu. Takže postup Němců nám pomohl. Obecně setrvání v Paříži snad pošetří trochu sil, tak jen, aby to bylo vidět na ledě. Když předvedeme svůj nejlepší výkon na turnaji, můžeme jet v pátek do Kolína hrát o medaile a o jiné cestě uvažovat nechci.

Reklama

Související témata: