Hlavní obsah

Typicky česká povaha, jak na Pastu házejí špínu, nechápe Voráček. Chtěl se obětovat pro národ

Jan Škvor (Paříž)Sport.cz
Aktualizováno

S kapitánským céčkem na dresu strašně moc toužil dovést národní tým po pěti letech k medaili na mistrovství světa, po čtvrtfinálovém vyřazení od Rusů se ale hokejistovi Jakubu Voráčkovi sen rozplynul. „Je úplně jedno, jak na turnaji hraješ. Když nevyhraješ čtvrtfinále, je to neúspěch,“ ví 27letý útočník, který v Paříži zaznamenal gól a pět asistencí.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva Arťom Zub a Dmitrij Orlov z Ruska a kapitán české reprezentace Jakub Voráček.

Článek
Fotogalerie

Čeští fanoušci při čtvrtfinále MS

Cítíte velké zklamání?

Vždycky, když prohraješ čtvrtfinále, je to hořký konec. Proti Rusům jsme měli dobrý začátek utkání, prvních patnáct minut jsme dobře bruslili, líp než soupeř. Bohužel jsme nedali gól. Škoda mé tyčky v přesilovce na konci první třetiny za stavu 0:2. Kdyby se puk odrazil do brány, mohl to být jiný zápas.

Od druhé třetiny se však zdálo, že se přes pozornou ruskou obranu nemůžete prosadit do šancí...

Bylo těžké se dostávat k jejich brance. S dvougólovým náskokem si mohli dovolit hrát víc odzadu.

Cítil jste frustraci, když kýžený gól nepřicházel?

Když se snažíš a snažíš, a gól stejně nemůžeš dát, je to trošku frustrující. Posledních osm minut jsme museli hru otevřít a Rusové chodili do brejků. Když dali třetí gól, bylo po zápase.

Limitovalo vás, že jste se oproti předchozím zápasům nemohli opřít o své přesilovky?

Ale šance jsme v nich měli. Jenže je to jen o gólech, když je v nich nedáš, nemůžeš přesilovky hodnotit úspěšně.

Jak jste viděl zákrok Jakuba Jeřábka v první třetině, za který byl vyloučen a v oslabení jste dostali druhý gól? Z tribuny to vypadalo na ukázkový bodyček.

Rozhodčí mi říkal, že do souboje šel pozdě, ale podle mě to faul nebyl, dohrával hit. Ale nemůžeme si stěžovat na rozhodčí, v nich problém nebyl. Rusové měli pět vyloučených, my jen tři. Samozřejmě jsme při Kubově vyloučení dostali druhý gól, měli jsme ale ještě spoustu času.

Jak celkově hodnotíte české vystoupení na MS v Paříži?

Je úplně jedno, jak na turnaji hraješ. Když nevyhraješ čtvrtfinále, je to neúspěch. Vždycky se to tak bralo a taky brát bude.

Ze silných soupeřů jste na turnaji porazili jen Finy. Měl tým potenciál na víc než načtvrtfinále?

To ať zhodnotí jiní, pro mě je to těžký. Chtěl jsem vyhrát medaili pro Českou republiku. Chtěl jsem dosáhnout úspěchu, zvlášť když jsem nosil céčko na dresu. Čtvrtfinále jsou ale zrádná.

Nemyslíte, že fanoušci možná čekali, že tým se sedmi posilami z NHL dosáhne lepšího výsledku?

Když se podívám, jaký byl tlak na Pastu (Pastrňák vstřelil na turnaji jediný gól)... Ten kluk nemá v NHL smlouvu, má podepisovat novou lukrativní, přesto ve dvaceti letech přijede reprezentovat. A každý od něj očekává, že bude dávat dva góly za zápas. Podle mě tady hrál dobrý hokej. Když čtu některé diskuze, jak se v nich na něj nadává... Všichni na něj hází špínu, to je typicky česká povaha. On se přitom chtěl obětovat pro národ, chtěl vyhrát medaili.

Cítíte se po náročné sezóně hodně unavený?

Odehrál jsem v ní 105 zápasů, bylo to opravdu náročné. Neřekl bych ale, že jsem na turnaji neměl energii.

Jak teď budete na pařížský neúspěch zapomínat?

Pojedu s rodinou (s přítelkyní Nicole a půlročním synem Jakem) do Česka, od hokeje si odpočinu. Podívám se akorát na výsledky mistrovství.

Reklama