Hlavní obsah

Kanada - Rusko 4:2Neskutečný obrat Kanady! Naděje Rusů zhasla ve třetí třetině

MinutaMin. Tým Hráč Akce
33. Kuzněcov 0 : 1
35. Gusev 0 : 2
41. Scheifele 1 : 2
56. MacKinnon 2 : 2
57. O'Reilly 3 : 2
59. Couturier 4 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Sobota rozhodne o finalistech letošního mistrovství světa v hokeji. A hned první zápas Kanady s Ruskem nabídl v Kolíně nad Rýnem třeskutou bitvu, v níž Sborná vedla 2:0, hráči Javorových listů ale v průběhu třetí třetiny otočili vývoj čtyřmi góly v řadě. Ve druhém semifinále se od 19:15 utkají Švédové s Finy.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Zklamaní ruští hráči po semifinálové prohře s Kanadou.

Článek
Fotogalerie

Kanaďané tak budou v neděli večer útočit na zlatý hattrick, Rusové od 16:15 odpoledne sehrají zápas o bronz, který obhajují z loňského domácího šampionátu.

Dlouhé čekání na gól utnuli Rusové

Úvod utkání nabídl minimum šancí. Už ve druhé minutě byl sice před odkrytou brankou Tkačov, ale Panarinova přihrávka mu přeskočila hokejku. Pokusy Kanady končily u Vasilevského a Simmonds podobně jako Tkačov v šanci také nedosáhl na Girouxův pas. Při vyloučení Scheifeleho kryl Pickard pokusy Šipačova a Kučerova.

V úvodu druhého dějství se Kanaďané ubránili při trestu Konecného, při kterém si Pickard poradil se zakončením Dadonova z mezikruží. Úřadující šampioni se ubránili i při vyloučení za špatné střídání. Kanada se po faulu Bělova ve své první přesilovce v polovině utkání také neprosadila.

Ve 33. minutě se radovali z gólu po parádní kombinaci Rusové. Puk si vyměnili Bělov, Kučerov a Panarin, ten z levého kruhu uvolnil u levé tyče Kuzněcova, který si ještě zpracoval puk a trefil volný prostor Picardovy branky.

Za 154 vteřin získala sborná dvoubrankový náskok. Při Simmondsově trestu další pěknou kombinaci Znarokova výběru zakončil po asistencích Panarina a Šipačova Gusev. Zvýšit mohl Namestnikov, ale Pickarda nepřekonal.

Rozhodnutí ve třech minutách

Kanada po 17 vteřinách třetí třetiny potrestala Zubovo vyloučení za faul na unikajícího Simmondse z konce druhé části. MacKinnon uvolnil mezi kruhy Scheifeleho, který nasměroval puk za Vasilevského a ukončil jeho neprůstřelnost v play off.

Další tři přesilovky za sebou ale Kanaďané neproměnili a skóre se nezměnilo ani po brejcích Tkačova a Panarina. V 56. minutě ale vyrovnal MacKinnon, který na levém kruhu uspěl v souboji s Tkačovem a překonal Vasilevského.

Za 111 vteřin prokázal přímočarost v zakončení i O'Reilly, který po nešťastných obranných zákrocích Provorova a Plotnikova zakončil do odkryté branky. Výsledek dovršil 67 sekund před koncem při power play do prázdné klece Couturier.

Mistrovství světa v hokeji - semifinále
Kanada - Rusko 4:2 (0:0, 0:2, 4:0)
Branky a nahrávky: 41. Scheifele (MacKinnon, Parayko), 56. MacKinnon (Konecny), 57. O'Reilly (Matheson), 59. Couturier (O'Reilly, Parayko) - 33. Kuzněcov (Panarin, Kučerov), 35. Gusev (Šipačov, Panarin). Rozhodčí: Lemelin (Rak.), Stricker (Švýc.) - Lhotský (ČR), Oliver (USA). Vyloučení: 5:6, navíc Bělov (Rus.) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 16.469.
Kanada: Pickard - Parayko, Vlasic, Demers, De Haan, Matheson, Morrissey, Ch. Lee - MacKinnon, Scheifele, Skinner - Simmonds, Giroux, R. O'Reilly - Duchene, Couturier, Killorn - Marner, Point, Konecny - B. Schenn. Trenér: Jon Cooper.
Rusko: Vasilevskij - Gavrikov, Kiselevič, Bělov, Antipin, Zub, Orlov, Provorov - Ničuškin, Andronov, Tělegin - Dadonov, Šipačov, Gusev - Kučerov, Kuzněcov, Panarin - Plotnikov, Barabanov, Tkačov - Namestnikov. Trenér: Oleg Znarok.
Který tým získá v Německu zlato?
Kanada
72,7 %
Švédsko
27,3 %
Celkem hlasovalo 7159 čtenářů.

Reklama