Hlavní obsah

Němci mají v kádru pro MS jen deset hrdinů z olympiády. Jede i syn mistra světa z Prahy

Mnichov

Tři posily z NHL a jen deset hokejistů, kteří se v únoru v Pchjongčchangu podíleli na zisku historického stříbra na olympijských hrách, má Německo v týmu pro mistrovství světa. Hvězdou výběru je útočník Leon Draisaitl z Edmontonu, nechybí šestatřicetiletý zkušený zadák Dennis Seidenberg z New York Islanders ani Korbinian Holzer z Anaheimu.

Foto: Claus Fisker, ČTK/AP

Německý útočník Leon Draisaitl (vlevo) v souboji s Peterem Reginem z Dánska v utkání obou týmů minulý týden ve Vojensu.

Článek

Kouči Marcu Sturmovi z úspěšného olympijského kádru zůstali jen brankář Timo Pielmeier, obránci Björn Krupp, Jonas Müller, Moritz Müller, Yannic Seidenberg a útočníci Matthias Plachta, Yasin Ehliz, Patrick Hager, Marcel Noebels i český rodák Dominik Kahun.

Jednadvacetiletý odchovanec Mariánských Lázní, který pochází z Plané, pojede na MS potřetí a po něm se může těšit na další krok v kariéře: z Mnichova Kahun odejde do zámoří, neboť podepsal jako nedraftovaný volný hráč v NHL dvouletou smlouvu Chicagem.

Reprezentační kariéru po olympiádě ukončili obránce Christian Ehrhoff, Marcel Goc a Patrick Reimer a z různých důvodů chybí i dalších 12 hrdinů z Koreje.

Tahounem Němců na MS by měl být dvaadvacetiletý Draisaitl, který má od loňska s Oilers osmiletou smlouvu celkem na 68 milionů dolarů. V této sezóně si připsal v 78 zápasech 70 bodů za 25 branek a 45 asistencí. Za tři roky v NHL má 207 bodů (75+132) z 269 utkání. V play off zaznamenal ve 13 duelech šest gólů a 10 přihrávek. Německo Draisaitl reprezentoval na MS už v letech 2014, 2016 a loni. Na Světovém poháru v Torontu před rokem a půl nastoupil za Výběr Evropy a zahrál si finále.

Draisaitl, Kahun, Uvira

Seidenberg v sezóně sehrál jen 28 utkání a připsal si pět asistencí. Chystá se na pátý šampionát, hrál i třikrát na OH a dvakrát na Světovém poháru: v roce 2016 s Draisaitlem. V NHL vystřídal šest klubů, nasbíral 859 startů a 251 bodů (44+207). V bojích o Stanleyův pohár, který získal v roce 2011 s Bostonem, si připsal v 69 zápasech tři branky a 18 asistencí.

Holzer v tomto ročníku sehrál za Anaheim 16 utkání a nebodoval. Bývalý hráč Toronta nasbíral ve 140 duelech v NHL 19 bodů (4+15). V kádru má Sturm ještě další čtyři hráče ze zámoří. Útočník Markus Eisenschmid nastupoval za farmu Montrealu v Lavalu a Manuel Wiederer za farmu San Jose. Frederik Tiffels hrál na farmách Pittsburghu AHL a především ve Wheelingu v ECHL. Další forvard Marc Michaelis působí na Minnesota State University v NCAA.

Vedle syna československého rodáka a bývalého trenéra Českých Budějovic, Hradce Králové a Pardubic Petera Draisaitla nebo Kahuna může být pro české fanoušky zajímavý i Björn Krupp, syn nového kouče pražské Sparty Uweho.

Na první MS pojede útočník Sebastian Uvira, pětadvacetiletý syn bývalého obránce Eduarda Uvíry, někdejšího československého reprezentanta a mistra světa z Prahy z roku 1985.

Němci vstoupí do šampionátu v pátek zápasem proti Dánsku, ve skupině v Herningu mají také Norsko, USA, Koreu, Lotyšsko, Finsko a Kanadu.

Nominace Německa na MS v Kodani a Herningu (4.-20. května):
Brankáři:
Niklas Treutle (Norimberk)
Mathias Niederberger (Düsseldorf)
Timo Pielmeier (Ingolstadt),
Obránci:
Oliver Mebus (Norimberk)
Yannic Seidenberg (Mnichov)
Björn Krupp (Wolfsburg)
Jonas Müller (Eisbären Berlín)
Bernhard Ebner (Düsseldorf)
Moritz Müller (Kolín nad Rýnem)
Korbinian Holzer (Anaheim/NHL)
Dennis Seidenberg (NY Islanders/NHL),
Útočníci:
Nicolas Krämmer
Sebastian Uvira (oba Kolín nad Rýnem)
Marcel Müller
Daniel Pietta (oba Krefeld)
Patrick Hager
Dominik Kahun (oba Mnichov)
Matthias Plachta (Mannheim)
Yasin Ehliz (Norimberk)
Marcel Noebels (Eisbären Berlín)
Leon Draisaitl (Edmonton/NHL)
Markus Eisenschmid (Laval/AHL)
Manuel Wiederer (San Jose Barracuda/AHL)
Marc Michaelis (Minnesota State University/NCAA)
Frederik Tiffels (Wheeling/ECHL).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články