Hlavní obsah

Sestava pro první duel MS? Nechte se překvapit, řekl Špaček a drobně si rýpl do Slováků

Kodaň

Až v sobotu, v den jejich prvního zápasu na mistrovství světa v Kodani proti Slovensku, trenéři české hokejové reprezentace rozhodnou o finální sestavě svého týmu. Jisté je, že chytat bude Pavel Francouz, na soupisce v tuto chvíli figuruje i další gólman David Rittich, sedm obránců a deset útočníků.

Foto: Sport.cz

Asistent trenéra Jaroslav Špaček na české střídačce

Článek

Je velmi pravděpodobné, že na soupisku, která pro turnaj může zahrnovat maximálně tři brankáře a dvaadvacet hráčů do pole, se ještě před bitvou se Slováky dostanou i další hokejisté.

Mimo ni nyní zůstávají obránci David Musil, Krejčík, Pyrochta, a útočníci Robin Hanzl, Martin Kaut, Šťastný, Kousal a Chytil. Krejčík má problémy s břišním svalem, stoprocentně fit není ani Hanzl.

„Nějaké hráče před Slováky určitě dopíšeme, otazník visí nad těmi zraněnými. Nechte se překvapit, jak se nakonec rozhodneme. Výběr máme docela velký," prohlásil po pátečním odpoledním tréninku asistent trenéra Jaroslav Špaček.

„Uvidíme i po sobotním předzápasovým rozbruslení. Máme čas, soupisku můžeme rozšířit do dvou hodin před začátkem zápasu. Určitě ale nebudeme hrát na čtyři pětky," pokračoval Špaček.

Krejčík dnes před tréninkem více než deset minut podstupoval na ledě osobní souboje, pak zvládl i hodinový zápřah se zbytkem týmu. „Cítil se po něm dobře, ale počkáme, jak na tom bude v sobotu, protože přes noc se jeho zdravotní stav může zhoršit," netuší nyní Špaček, jestli obránce Komety bude na Slováky nakonec připraven vyrukovat.

Federální bitvu se Slovenskem Češi naposledy zažili na MS před čtyřmi lety v Minsku. Tehdy rovněž v úvodním duelu obou týmů na turnaji svěřenci Vladimíra Růžičky vydřeli vítězství 3:2 v prodloužení.

„Napětí mezi námi a Slováky se pořád dá cítit, vždyť většina kluků proti sobě nastupuje v extralize nebo Kontinentální lize," uvědomuje si Špaček. „Ze své hráčské kariéry vzpomínám rád na každý vzájemný zápas, který jsme vyhráli. Těch byla většina a přeju si, aby to tak dopadlo i v sobotu," usmál se Špaček.

S Kanaďanem na lavičce

Slováky od této sezóny převzal kanadský kouč Craig Ramsay, pod jehož vedením na únorové olympiádě v Pchjongčchangu senzačně porazili pozdější vítěze Olympijské sportovce Ruska. Pak ale v základní skupině podlehli USA i Slovinsku a do čtvrtfinále po porážce v předkole play off znovu od USA nepostoupili.

Je ale skalp slovenský skalp našlapaných Rusů velkým varováním? „Sice je hezké, že jeden zápas na olympiádě vyhráli, jenže místo toho, aby pak postoupili do čtvrtfinále, už neuhráli nic," neodpustil si Špaček drobné rýpnutí do sobotního soupeře.

„Je něco jiného hrát se Slováky na začátku turnaje než v jeho průběhu nebo na konci. Oba týmy budou mít dost sil, rozhodovat budou osobní souboje a trestání chyb. Pro uklidnění potřebujeme bodovat," prohlásil jeden za tří asistentů trenéra Jandače.

„Máme tým složený z mnoha mladíků a spoléháme na Červenku s Řepíkem, kteří jsou poslední roky pravidelně jádrem mužstva, že mladým pomůžou. Od nich zase očekávám, že budeme hrát rychlejší, dravější a agresivnější hokej," maluje si Špaček.

Prozatímní sestava českých hokejistů pro duel se Slovenskem:
Francouz - Gudas, Jordán, Sklenička, Moravčík, Polášek, Šulák, Hronek - Hyka, Faksa, Červenka - Nestrašil, Nečas, Jaškin - Řepík, Plekanec, D. Kubalík - Horák

Reklama

Související témata: