Hlavní obsah

Norsko - Lotyšsko 2:3 PPNorové ztratili dvougólový náskok, radují se Lotyši

MinutaMin. Tým Hráč Akce
9. Bastiansen 1 : 0
13. Bonsaksen 2 : 0
27. Balcers 2 : 1
52. Abols 2 : 2
61. Balcers 2 : 3
Záznam online reportáže

Herning

Hokejisté Lotyšska porazili ve svém prvním vystoupení na mistrovství světa v Dánsku ve skupině B Norsko 3:2 v prodloužení. Norové vedli ve 13. minutě už 2:0, ale nakonec získali jediný bod. Zápas rozhodl už po 24 sekundách prodloužení svou druhou dnešní trefou útočník Rudolfs Balcers.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Lotyšský brankář Elvis Merzlikins a jeho spoluhráč Guntis Galvins při utkání s Norskem.

Článek

Cibulskis byl sice na konci čtvrté minuty první, kdo vyslal mezi tyče trochu nebezpečnější pokus a prověřil pozornost Haugena, ale do vedení šli Norové. I když se zdálo, že Bastiansen prováhal ideální chvíli pro zakončení, nakonec se z úhlu trefil dokonale přesně do mezírky nad Merzlikinsovým ramenem.

Ve 13. minutě se Norové radovali znovu, poté co Bonsaksen napřáhl na modré čáře a využil zakrytý výhled Merzlikinse. Roest mohl zanedlouho přidat třetí trefu, ale strážce lotyšského brankoviště byl proti a "zamkl" branku už pro celý zbytek zápasu.

Na konci 24. minuty si Lotyši zahráli vůbec první přesilovku utkání, a i když ji nevyužili, krátce po jejím skončení oživil jejich naděje Balcers, kterého vyslal do zakončení Sotnieks. Norové měli velkou šanci odskočit znovu na dvoubrankový rozdíl ve druhé polovině druhého dějství, jenže ani jednu ze tří přesilovek v rychlém sledu nedokázali využít.

Na začátku 52. minuty je vytrestal gólem na 2:2 Abols. V 58. minutě byl po zaváhání Merzlikinse za vlastní brankou blízko rozhodující trefy Mathis Olimb, z bodu pro vhazování nechytatelně vypálil, jenže puk zastavila za zády lotyšského gólmana tyč, od níž se kotouč odrazil ještě do břevna a poté mimo. Norové sice slavili gól, ale sudí po přezkoumání situace na videu byli opačného názoru.

Zápas dospěl proto až do prodloužení, které velmi rychle utnul parádní individuální akcí Balcers.

Mistrovství světa v hokeji v Dánsku:
Skupina B (Herning):
Norsko - Lotyšsko 2:3 v prodl. (2:0, 0:1, 0:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 9. Bastiansen (Trettenes, Holös), 13. Bonsaksen (M. Olimb) - 27. Balcers (Sotnieks, Galvinš), 52. Abols (Karsums, M. Redlihs), 61. Balcers (Džerinš). Rozhodčí: Kubuš (SR), Gofman (Rus.) - Vanoosten (Kan.), Davis (USA). Vyloučení: 1:3. Bez využití. Diváci: 8441.
Norsko: Haugen - Holös, Sörvik, Johannesen, Bonsaksen, Espeland, Ström, Bull - K. A. Olimb, M. Olimb, Lindström - Trettenes, Bastiansen, Salsten - S. Thoresen, K. Forsberg, Haga - Hoff, Kristiansen, Roest - Röymark. Trenér: Petter Thoresen.
Lotyšsko: Merzlikins - Galvinš, Cibulskis, Balinskis, Sotnieks, Zile, Freibergs, Rubins - Roberts Bukarts, Džerinš, Indrašis - Karsums, Abols, M. Redlihs - Keninš, Pavlovs, Balcers - Razgals, Rihards Bukarts, Jevpalovs - Meija. Trenér: Bob Hartley.

Reklama

Související témata: