Hlavní obsah

Finsko - Korea 8:1Korejci si připsali historickou trefu, ale debut pro ně skončil debaklem

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Aho 1 : 0
6. Teräväinen 2 : 0
29. Aho 3 : 0
33. Savinainen 4 : 0
33. Swift 4 : 1
39. Nutivaara 5 : 1
47. Mäenalanen 6 : 1
48. Kapanen 7 : 1
54. Pesonen 8 : 1
Záznam online reportáže

Hokejisté Finska deklasovali Koreu při její premiéře v elitní skupině mistrovství světa 8:1. Seveřané měli zápas od začátku pod kontrolou, shodně čtyřmi body se pod výhru podepsali útočníci Sebastian Aho s bilancí dvou branek a dvou nahrávek a Teuvo Teräväinen, jenž jednou skóroval a na tři góly přihrál. Jediný gól Korejců při premiéře mezi elitou dal za stavu 0:4 po polovině utkání Michael Swift.

Foto: David W Cerny, Reuters

Finové se radují po jedné z branek proti korejskému týmu.

Článek

Finové byli od úvodního buly pro Korejce příliš těžkým soustem, o čemž nejlépe vypovídaly především dva fakty. Na střely mezi tyče předčil favorit svého soka drtivým poměrem 45:9, Seveřané navíc tři z osmi vstřelených branek zaznamenali v oslabení.

Manninen už po 159 vteřinách putoval na trestnou lavici, když za faul vysokou holí obdržel dvě plus dvě minuty, ale místo toho, aby Korejci načali cestu za překvapením, v dlouhé přesilovce naopak sami inkasovali, a to dokonce dvakrát.

Nejprve jim ujel Aho a střelou po ledě mezi betony gólmana Daltona otevřel skóre. V šesté minutě se pak úspěšný střelec proměnil v nahrávače, když připravil dobrou pozici pro Teräväinena a ten zvýšil na 2:0. Finové záhy po skončení oslabení znovu faulovali, když Aho vyhodil kotouč do hlediště, stav se však nezměnil.

A vydržel nakonec až do 28. minuty, kdy právě Aho při první přesilovce ve finském podání snadno přidal ranou bez přípravy třetí gól. Ve 33. minutě se mezi střelce zapsal Savinainen a jen 39 vteřin poté přišla také velká chvíle Korejců - ze samostatného úniku snížil Swift. Finové kontrovali třetí trefou v oslabení zásluhou Nutivaary.

V závěrečném dějství ještě navýšili jednoznačné vítězství Mäenalanen, Kapanen a Pesonen, který se v předchozím průběhu zapsal do statistik dvěma finálními nahrávkami.

Mistrovství světa v hokeji v Dánsku:
Skupina B (Herning):
Finsko - Korea 8:1 (2:0, 3:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 4. Aho (T. Teräväinen, Riikola), 6. T. Teräväinen (Aho), 29. Aho (Rantanen, T. Teräväinen), 33. Savinainen (Aho, T. Teräväinen), 39. Nutivaara (Pesonen), 47. Mäenalanen (Pesonen, Anttila), 48. K. Kapanen (Rantanen), 54. Pesonen (Mäenalanen, Anttila) - 33. Swift (Radunske). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Reneau - Oliver (oba USA), Jensen (Dán.). Vyloučení: 4:3. Využití: 1:0. V oslabení: 3:0. Diváci: 8930.
Finsko: Säteri - Pokka, Heiskanen, Koivisto, Nutivaara, Kivistö, Honka, Riikola - K. Kapanen, Mikael Granlund, Rantanen - Savinainen, Aho, T. Teräväinen - Manninen, Suomela, Jormakka - Anttila, Pesonen, Mäenalanen. Trenér: Lauri Marjamäki.
Korea: Dalton - Young, Kim Won-čon, I Ton-ko, Regan, Plante, O Hjon-ho, So Jong-čon - Kim Sang-uk, Kim Ki-song, An Čin-hi - Swift, Čo Min-ho, Radunske - Čon Čong-u, I Jong-čon, Šin Sang-hun - Pak Čin-kjo, Pak U-sang, Kim Won-čong - Šin Sang-u. Trenér: Pek Či-son.

Reklama

Související témata: