Hlavní obsah

Rakousko - Bělorusko 4:0Rakušané se udrželi mezi elitou, Bělorusové sestupují

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Viveiros 1 : 0
31. Komarek 2 : 0
35. Raffl 3 : 0
40. Zwerger 4 : 0
Záznam online reportáže

Hokejisté Rakouska porazili na mistrovství světa v Kodani Bělorusko 4:0 a zajistili si účast v elitní divizi i pro příští rok. Bělorusové jsou naopak prvním sestupujícím. Rakušané o své výhře rozhodli ve druhé třetině, kdy se třikrát prosadili v přesilových hrách.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Rakouský útočník Michael Raffl (uprostřed) slaví se spoluhráči trefu proti Bělorusku.

Článek

Čistým kontem se na úspěchu nováčka v nejvyšší kategorii podílel brankář Bernhard Starkbaum, který pochytal všech 34 střel soupeře. Gól a asistenci si připsal útočník Konstantin Komarek. Rakousko má před posledním zápasem ve skupině A s českým výběrem v tabulce čtyři body, Bělorusko nebodovalo ani v šestém utkání.

Souboj týmů, které prohrály všech pět předešlých zápasů, začal lépe pro Rakušany. Do vedení jim ale v 5. minutě pomohl soupeř. Střelu Viveirose vyrazil brankář Karnauchov jen před sebe a od obránce Korobova se puk odrazil za jeho záda.

V polovině první třetiny trefil Haudum tyč, rozhodující pro vývoj utkání byla druhá část. Bělorusové nejprve nevyužili několik slibných šancí k vyrovnání, poté byl vyloučen Platt a Rakousko hned první přesilovku využilo. Na 2:0 upravil Komarek.

Rakousko pak využilo zásluhou Raffla i druhou početní výhodu. Do běloruské branky se místo Karnauchova postavil Trus, ale v závěru druhé části fauloval Lisovec a soupeř v přesilovce opět udeřil. Mezi střelce se zapsal Zwerger.

V poslední třetině si již Rakušané vítězství v klíčovém duelu i přes střeleckou převahu soupeře pohlídali a udrželi se mezi elitou poprvé od MS v Praze 2004. Bělorusko, které v nejvyšší divizi hrálo od roku 2005, bez ohledu na výsledek posledního zápasu proti Slovensku sestoupí. Týmu nepomohla ani nezvyklá změna hlavního trenéra v průběhu turnaje, kdy místo odvolaného Američana Davea Lewise mužstvo převzal jeho asistent Sergej Puškov.

Mistrovství světa v hokej v Dánsku:
Rakousko - Bělorusko 4:0 (1:0, 3:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 5. Viveiros, 31. Komarek (Unterweger), 35. M. Raffl (Komarek), 40. Zwerger (Ulmer). Rozhodčí: Öhlund (Švéd.), Rantala (Fin.) - Oliver (USA), Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 5:4. Využití: 3:0. Diváci: 7370.
Rakousko: Starkbaum - Ulmer, Altmann, Schumnig, Unterweger, Peter, Viveiros, Schlacher - Schneider, Hundertpfund, Ganahl - Hofer, Komarek, Raffl - Haudum, Rauchenwald, Zwerger - Woger, Obrist, Spannring. Trenér: Roger Bader.
Bělorusko: Karnauchov (35. Trus) - Vorobej, Falkovskij, Chenkel, Lisovec, Ustiněnko, Korobov - Platt, Šarangovič, Linglet - Gavrus, Razvadovskij, Kislyj - Matěruchin, Kovyršin, Pavlovič - Děmkov, Kitarov, Drozd - Levša. Trenér: Sergej Puškov.

Reklama

Související témata: