Hlavní obsah

Zvládli přestřelku o čest. Ale jinak je vše špatně. Slováci čelí drsné hrozbě

Kodaň/Praha

V přestřelce odvrátili ostudu, se ctí se nakonec vypořádali s posledním soupeřem, ale smutek těžko mohli zažehnat. Slovenští hokejisté už popáté v řadě na MS chybějí ve vyřazovací části. Výhra 7:4 nad sestupujícím Běloruskem na tom už nic nemohla změnit.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Slovák Martin Bakoš se raduje z gólu proti Bělorusku.

Článek

"Zápas jsme si chtěli užít. Sami jsme si to ale zkomplikovali. Vedli jsme 2:0 a dovolili jsme soupeři vyrovnat a otočit stav. Nakonec jsme to ale v závěru rozhodli v náš prospěch," komentoval poslední vystoupení útočník Ladislav Nagy, který si připsal v zápase pět asistencí.

O osudu slovenského mužstva v turnaji podle něj rozhodlo už první utkání proti českému týmu. "Neměli jsme dostat gól na 2:2 deset sekund před koncem. Kdyby se to nestalo, byli bychom sebevědomí a Švýcary porazili," vracel se osmatřicetiletý útočník k úvodu vrcholné akce.

Slováci definitivně přišli o šanci postoupit do čtvrtfinále poté, co Švýcarsko odpoledne zvítězilo nad Francií.

Mezi poslední osmičkou byli Slováci naposledy v roce 2013 na šampionátu ve Finsku, které turnaj pořádalo se Švédskem. Od té doby nic. A také pád v žebříčku hokejové federace IIHF.

Po MS jim bude patřit desáté místo. Za devátým Norskem Slováci jsou o necelých sto bodů, na osmé Švýcarsko ale ztrácejí více než 200 bodů.

Kanadského trenéra si považují

Slovenská média rozebírají, že po příštím MS v Bratislavě a Košicích se uzavře pořadí rozhodující pro účast na ZOH 2022 v Číně a že zvolna přestává být reálné, aby tým zpod Tater byl mezi elitní osmičkou, čímž by se vyhnul ošidné kvalifikaci. Spíše s ní už Slováci musejí napevno počítat, přesněji s jejím finálovým třetím kolem.

Těšit je může alespoň to, že podobně jako na letošních ZOH v Koreji předvedli v některých zápasech solidní výkony.

Hráči dávají najevo, že si považují kanadského trenéra Craiga Ramsayho. "Konečně máme svoji tvář, a když hrajeme svoji hru, jsme schopni potrápit každého," podotkl Martin Bakoš, jeden z plejády Slováků působících v české extralize.

"Chce to jen všechno doladit," dodal Tomáš Jurčo.

Reklama

Související témata: