Hlavní obsah

Národ začal žít naším hokejem, těší Říhu po zdolání druhé severské překážky a oceňuje Voráčka v roli lídra

Bratislava

Po silných Švédech zdolali čeští hokejisté na světovém šampionátu v bratislavské skupině i druhou severskou překážku v podobě Norska. Po výhře 7:2 řada fanoušků užasla nad týmovým projevem i fungujícím soukolím národního mužstva, na něco podobného nebyla z minulých let zvyklá.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Kapitán českého týmu Jakub Voráček (vlevo) a trenér Miloš Říha diskutují s rozhodčím.

Článek

„Těší mě, že si výkon sedá. Hráči znovu odvedli na ledě, co bylo potřeba. Je tam vidět práce z tréninku, což je pro mě důležité. Stejně jako to, že hráči si vyhoví a věří tomu, co jim říkáme," vykládal trenér Miloš Říha.

Českou hokejovou mašinu v sobotu večer pomohly skvěle rozjet dvě gólové dělovky Filipa Hronka. „To bylo moc důležité, že se nám povedlo takhle dobře začít. Jinak takovému houževnatému soupeři můžou narůst křídla," říkal obránce Jan Rutta. Norové sice vycenili zuby v přesilovce, z níž dali kontaktní gól, ale zanedlouho přišla trefa českého týmu v oslabení a pak už se hrálo čistě podle not Říhových svěřenců.

„Stejně jako o den dřív na Švédy, přišli jsme dobře nachystaní i na druhého soupeře. Bylo to od nás znovu dobře zvládnuté, podle mého jsme měli výborný pohyb celých šedesát minut. Norové se sice snažili všechno dohrávat a docela dobře bruslili, ale nám se povedlo dát jim rychle pár gólů a od stavu 3:1 jsme zápas kontrolovali," mínil Jakub Voráček.

Michael Frolík svým druhým gólem definitivně zlomil odpor Norů. Cenu mu předával Jaromír Jágr

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Český kapitán také ocenil, že Michael Frolík opět vstřelil rozhodující gól. „Norům to tam šoupnul v oslabení i v přesilovce. On to v sobě Frolda má, jen musí dostat prostor a příležitost na ledě," řekl Voráček na adresu bývalého kladenského spoluhráče. Z českých hokejistů vůbec sálá chuť hrát aktivně. „Dali jsme dvanáct gólů za dva zápasy, to není špatný," doplnil kapitán.

Taky chválil, jak obránci podporují útok. „Když budou kluci poctivě plnit úkoly na ledě a nebudou vymýšlet nějaké zbytečné věci, abychom nepropadali, tak my jim tu útočnou volnost necháme, ať si zahrají pěkný hokej," uvažoval Říha a pozitivně hodnotil hlad po gólech.

„Když už tady máme takové hráče, kteří prokazují střelecké vlohy, ať už jde o Hronka, Kubalíka, Vránu, Frolík nebo i obránce Hronek, tak je musíme využít. Přijdou taky zápasy, které se mohou tahat dlouho na 0:0, a bude důležité, abychom i potom ukázali, že umíme dávat góly," mínil trenér.

Češi rozstříleli Nory a týmu stoupla sebedůvěra

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Říhu také těšilo, že se naplnila očekávání o skvělé atmosféře v Bratislavě. „Zatím se tady nároďáku daří a jsme rádi, že národ začal žít naším hokejem," vykládal český kouč. „Stoprocentně je divácká podpora pro nás důležitým faktorem. Máme tady domácí prostředí a lidi si to užívají a my s nimi," přizvukoval mu Voráček.

V neděli mají hokejisté volný den, v pondělí od 16.15 h ale přijde přetěžká bitva s Ruskem. Říha se ale neobával, že by mužstvo podlehlo nějaké euforii. „Jsou tam skuteční lídři, kteří to případně umravní. My budeme na hráče taky apelovat, že jsme stále ještě na začátku, ale tým je pracovitý, ukazuje svou sílu a hlavně má uvnitř lidi, kteří ho dokáží ovlivnit i řídit," ocenil kouč roli kapitána Voráčka a dalších zkušených hráčů, ať už jde o Gudase, Frolíka, Řepíka, Koláře nebo Kováře.

„Nesmíme mít rypáky nahoře. Chce to nepolevit a hrát pořád stejně. Je fajn, že máme šest bodů, ale ještě je před námi pět zápasů ve skupině. Kolikrát je turnaj výborně rozehranej, a pak se něco zesere ve čtvrtfinále," řekl Voráček s vědomím tenké hranice úspěchu a zklamání. „Je to právě o tom jednom duelu, jestli se hraje až do konce o medaile, nebo se musí odjet předčasně domů, ale taky záleží v jaké pozici a s jakým naladěním se do toho klíčového boje dostaneme," přiznal Voráček důležitost každému zápasu na turnaji.

Reklama