Hlavní obsah

Říha úplně v klidu nebyl, hlavou mu bleskla i katastrofa

Bratislava

Celou škálu pocitů, od velkého rozčílení až po nadšenou euforii, prožil na bratislavském mistrovství světa kouč českých hokejistů Miloš Říha během nakonec vítězného utkání s Lotyšskem (6:3).

Ten obrat byl neuvěřitelný, tým je zdravý a sebevědomý, neskrývá spokojenost Miloš Říha. Video: SPORT.CZ

 
Článek

Než přišla čtyřgólová smršť jeho svěřenců ve druhé třetině, ovládaly duši 60letého kouče spíš skličující stavy. Dokonce se přiznal, že za stavu 0:2 po první třetině ho napadlo, že by ztráta s Lotyši mohla znamenat velkou komplikaci postupu. „To je tím, jak píšete. Média pořád hledají, co s tím Říha udělá, když se prohraje. A co udělá někdo jiný, když se vyhraje. Takže mně hlavou problesklo, že byste hned psali o katastrofě a rozebírali, jestli se vůbec dostaneme do čtvrtfinále. Ale to bylo opravdu jen chvilka," vykládal Říha.

Předem se obával, že v úvodu zápasu se projeví určitá nesoustředěnost národního týmu s ohledem na Voráčkův ranní odjezd za partnerkou do porodnice. „Lídr chyběl u mužstva celý den. Všichni mezitím čekali, jestli bude hrát, nebo ne. No, v klidu jsem úplně po těch dvou přesilovkových gólech Lotyšska nebyl, ale věřil jsem, že ta síla v mančaftu je a že takhle dál hrát nemůžeme," uvažoval český kouč.

Jakub Voráček se k týmu vrátil těsně před zápasem. Pak v duelu s Lotyšskem zazářil

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

Říha ocenil, jak právě Voráček svou otcovskou euforii vložil ve prospěch mužstva, kterému přispěl dvěma góly a dvě asistencemi. „I když se vrátil pozdě, tak řekl, že neexistuje, aby odpočíval a šel do toho," přiblížil trenér, pro nějž bylo uklidňující i během přestávky v kabině rozpoznatelné odhodlání před druhou třetinou. „Stačilo říct pár slov, dát impuls a přišla od všech hráčů neskutečná práce. Začali být agresivnější a dohrávali každý souboj, už jim jely nohy. To, co jsme od tvrdě hrajících Lotyšů museli přijmout, jsme i rozdali," líčil.

Za hodně důležitý považoval Říha český tlak v pětiminutové přesilovce korunovaný kontaktním Hronkovým gólem. „Rozhodili jsme Lotyšům obranu, už nevyhazovali puky tak důsledně, ani neriskovali svoje brejky," řekl a potom viděl jen pozitiva na hře mužstva.

„Od druhé třetiny už soupeř neměl šanci. Měli jsme tah na branku, aktivně a s velkou chutí napadali, dobře nastřelovali puky do brankoviště," vykládal kouč. Když pak přišly na závěr druhé třetiny zlomové góly v podání obou českých Jakubů v rozpětí 62 sekund, dovolil si kouč na střídačce i gesto mohutné radosti.

Ukázali jsme velkou sílu a charakter, když jsme zápas takto otočili, říká Radek Faksa

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

Až po sedmi dnech mistrovství světa má konečně pohromadě celý kádr. Z původní nominace se mezi 25 jmen na soupisce nakonec nedostali brankář Jakub Kovář a útočníci Robin Hanzl a David Tomášek. Předčasně opustili Bratislavu i proto, že po vyřazení v druhém kole play off NHL přijeli přímo do dějiště šampionátu Pavel Francouz a Radek Faksa.

Navíc se Říhovi podařilo i zrealizovat svůj noční intuitivní nápad s dodatečným povoláním Milana Gulaše, který bude dnes jako poslední zařazen na českou soupisku. „Myslím, že zdravá konkurence prospěla, nikdo nikomu nezávidí a kluci, co nehráli, byli v kabině vtažení atmosférou," uvažoval Říha.

Složitější pro něj je hledání optimální sestavy. „Třeba Švédové a Rusové už mají několik dnů složení dané, ale my do čtvrtečního večera vlastně neustále hledali. Máme na to teď ve skupině ještě tři zápasy, aby si všechno sedlo k dokonalosti, kterou chceme mít," mínil český trenér.

Reklama

Související témata: