Hlavní obsah

Finsko si smlslo na outsiderovi, Slovensko vyhrálo a živí naději na čtvrtfinále MS

Bratislava/Košice/Praha
Aktualizováno

Bitvu o první body na mistrovství světa vyhráli v Bratislavě hokejisté Norska, když porazili tým Rakouska 5:3. V Košicích Slováci živí naději na postup do čtvrtfinále, protože vyhráli nad Francií 6:3. Večer pak Finové zdolali bez problémů Velkou Británii 5:0.

Foto: David W Cerny, Reuters

Hokejista Velké Británie Ben Bowns a Fin Veli-Matti Savinainen v akci během utkání mistrovství světa.

Článek
Fotogalerie

Slováci přišli v zápasech s Kanadou a s Německem o body inkasovaným gólem v poslední minutě, proto se čekalo, že si v duelu s outsiderem z Francie spraví chuť. Domácí tým vedl jasně 3:0, ale pak zabrnkal fanouškům na nervy a dovolil sokovi snížit na rozdíl gólu.

Senzaci ale slovenští hokejisté nedopustili a dotáhali utkání do vítězného konce v poměru 6:3. Postup do čtvrtfinále však stejně nemají ve svých rukou a musejí spoléhat na zaváhání favoritů. Zároveň ale pořadatelská země šampionátu potřebuje naplno bodovat ve dvou svých posledních vystoupeních ve skupině.

Úvodní páteční zápas v bratislavské skupině B nabídl souboj Rakouska s Norskem, tedy mužstev, která měla na bodovém kontě nulu. Utkání lépe zvládlo Norsko, v jehož dresu se zaskvěl hattrickem mladý obránce Christian Bull.

Finové byli v bitvě s Velkou Británií obrovskými favority. V první třetině sice měli jasně navrch, ale ani jednu ze svých šancí nedokázali proměnit. Až v prostřední dvacetiminutovce udeřili, povedlo se jim to hned třikrát. Nejprve se po 24 sekundách hry prosadil v přesilovce Rajala, za chvíli přidal Ohtamma druhou trefu a uklidnil favorita. Ještě do druhé přestávky se trefil Kiviranta a Finsko vedlo 3:0.

Další branky přidal favorit až k závěru. Kuusela dal gól do prázdné branky, skóre pak pečetil na 5:0 jedenáct sekund před koncem při přesilovce Lehtonen.

Výběr Suomi tak bodoval ve všech duelech. Osmnáctiletý talentovaný útočník Kaapo Kakko, který se šesti góly kraluje tabulce střelců celého turnaje, se tentokrát neprosadil.

Mistrovství světa v ledním hokeji:
Skupina A (Košice)
Francie - Slovensko 3:6
Branky: 33. Manavian, 36. Texier, 58. Rech - 14. Pánik, 20. Sukeľ, 26. Hudáček, 41. Černák, 43. Čajkovský, 46. Nagy.
Finsko - Velká Británie 5:0
Branky: 22. Rajala, 26. Ohtamaa, 35. Kiviranta, 58. Kuusela, 60. Lehtonen.
Skupina B (Bratislava)
Rakousko - Norsko 3:5
Branky: 23. Schneider, 50. Komarek, 60. Heinrich - 3., 54. a 60. Bull, 37. Johannesen, 51. Reichenberg.
Česko - Itálie sledujeme zde

Reklama