Hlavní obsah

Kubina: Zájem fanoušků o hokej v Torontu je nepopsatelný

Pavel Kubina se těší z narození dcery Terezky a nadšeně líčí i dojmy z nového angažmá v NHL. V rozhovoru pro deník Právo český obránce Toronta vyprávěl o rychlém přesunu za rodící přítelkyní, podmínkách ve slavném klubu, enormním zájmu fanoušků o hokej, nebo výborných vztazích v kabině Maple Leafs.

Článek

Nezaskočilo vás trochu čtvrteční narození dcery?

Terezka se měla narodit třináctého, jenže to přišlo dříve. Asi už kouzlo třináctek nefunguje, když ji nemám na dresu. Zpráva o porodu mě zastihla na palubě soukromého letadla při cestě ze zámoří. Víc informací jsem ale neměl, takže jsem byl cestou z Ameriky hodně nervózní. Naštěstí vše dobře dopadlo a o víkendu jsme mohli doma v Ostravě a Janovicích pořádně slavit.

Stihl jste si to tedy doma užít?

Nakonec ano, zvládnul jsem malé už vyřídit i rodný list. Teď chci také mančaft v Torontu pozvat na večeři. Kluci si to zaslouží, protože když mi Andrea volala, že jede do nemocnice, tak hned říkali, ať okamžitě mažu domů.

Čekal jste, že vám klub vyjde vstříc a uvolní vás na několik dní k návštěvě přítelkyně?

Podporu cítím od prvního dne, kdy jsem přistál v Torontu. Podmínky v Maple Leafs jsou fakt neskutečné. V hokeji už se asi výš dostat nelze. Když hráváme doma, nejdou ani sehnat lístky. I hráči mají limity čtyři pět vstupenek na osobu, pokud se nedohodneme sami mezi sebou, víc lístků nikdo z nás není schopen získat. Na deset let dopředu je prakticky vyprodáno.

Nic takového jste asi během sedmiletého působení v Tampě nezažil.

Na americkém kontinentu není hokejem posedlější město než Toronto. Když jsme hráli venku s Tampou, byly v hledišti tak dva tři naše dresy. Teď v Buffalu, kde jsem se byl v době zranění podívat, sedělo v hledišti sedmdesát procent fanoušků Toronta. Podobně to prý funguje jen u New York Yankees, což je nejpopulárnější baseballový klub v zámoří.

Hodně vás rozhodilo zranění kolena hned ve čtvrtém utkání sezóny?

Naštěstí nebyla nutná operace. Lékaři zprvu odhadovali léčbu na šest až osm týdnů. Hodně mi ale pomohl kondiční trenér Igor Horyl, jenž byl v Torontu se mnou. Díky jeho péči jsme zkrátili dobu léčení na polovinu. Přesně ví, jaké cviky provádět, navíc vše konzultoval s doktorem Hustákem, který mě před časem v Ostravě dával dohromady druhé koleno. Když mužstvo vyrazilo na cesty, chodili jsme do posilovny i na rehabilitaci.

Jak vás v klubu přijaly hvězdy typu kapitána Sundina?

Panují tam super vztahy! Třeba Sundin mi hned nabídl pomoc, když budu cokoliv potřebovat. Je tam řada Švédů i Rusů, a taky Tomáš Kaberle, se kterým si bezvadně rozumíme. Sundin mi vykládal, jak je šťastný, že už se teď nebudeme řezat u mantinelu. Jen jsem mu se smíchem připomenul, že mám od něj padesát štychů na levém stehnu, tak nevím, kdo koho řezal...

Vnímáte v Torontu i větší tlak na výkony?

Tlak je na hráče stejný, ale zájem fanoušků a médií v Torontu je nepopsatelný. Když jsem nyní po zprávě od Andrey vyrazil z haly na letiště, slyšel jsem zprávy, kde už hlásili, že kvůli narození dítěte letím domů. Netuším, jak se to za deset minut dozvěděli novináři...

Volno vám však už definitivně skončilo.

Do Toronta jsem se vracel v pondělí. V úterý a středu jsou na programu tréninky, ve čtvrtek pak už proti Bostonu stoprocentně nastoupím. Moc se těším, teď už budu úplně v pohodě.

Reklama

Související témata: