Hlavní obsah

Soud umožnil Malkinovi i nadále hrát za Pittsburgh

NEW YORK

Jevgenij Malkin může i nadále hrát v zámořské NHL za Pittsburgh poté, co americký federální soud ve středu zamítl žádost Metallurg Magnitogorsk o předběžné opatření. Ruský klub, který tvrdí, že má s Malkinem uzavřenou platnou smlouvu, chtěl dosáhnout toho, aby útočník nemohl až do definitivního vyřešení sporu v NHL hrát.

Článek

Magnitogorsk vedl žalobu ruských klubů, které se v říjnu obrátily na soud s tím, že NHL porušila americké antimonopolní zákony a neoprávněně zasáhla do jejich obchodních zájmů tím, že uzavřela smlouvy s hráči, kteří ještě měli platné kontrakty. Rozhodnutí soudkyně Loretty A. Preskaové se ve středu týkalo i dalších dvou ruských hokejistů Andreje Taratuchina z Calgary a Alexeje Michnova z Edmontonu.

Podle dohody mezi NHL a Mezinárodní hokejovou federací IIHF musejí zámořské kluby zaplatit za angažování evropských hráčů s platnými smlouvami jejich zaměstnavateli odstupné 200 tisíc dolarů. Rusko se ale k této dohodě nepřipojilo s tím, že kluby budou o kompenzace za své hráče jednat individuálně. Vedení NHL v srpnu svým klubům oznámilo, že mohou angažovat i ty ruské hráče, kteří už kontrakt mají.

Pittsburgh se proto dohodl s Malkinem, který uzavřel roční smlouvu v Magnitogorsku. Ruský klub ho ale odmítl do NHL pustit a dvacetiletý talent v srpnu utekl ze soustředění ve Finsku. Metallurg na to zareagoval u soudu žádostí o předběžné opatření, které by Malkinovi znemožnilo v NHL hrát.

Podle Preskaové ale ruské kluby nesplnily podmínky potřebné pro vyhlášení předběžného opatření. Především nedokázaly doložit, že jim absence hráčů způsobila nenapravitelné škody. "Tyhle případy byly od začátku o penězích. Jedinou otázkou je, o kolik jde," řekla soudkyně.

Reklama

Související témata: