Hlavní obsah

Michálkovi se vyplácí letní dřina, bodoval pošesté v řadě

DENVER

Ve výborné formě se předvádí v zámořské NHL útočník San Jose Milan Michálek. S dvaadvaceti body ve dvaceti zápasech je po Jaromíru Jágrovi druhým nejproduktivnějším českým hokejistou, v San Jose je lepší pouze Patrick Marleau. Michálek bodoval v posledních šesti zápasech, naposledy pomohl týmu dvěma přihrávkami k vítězství na ledě Colorada.

Článek

San Jose prohrávalo s Coloradem devět minut před koncem 2:3, když mělo výhodu přesilové hry pět na tři. Sakic vyhrál v obranném pásmu domácích bully a posunul puk zpátky na Skraštinse, jenž se ho chytal obloukem vyhodit přes všechny čáry. V tu chvíli ale u něj byl Michálek a  vložil mu do střely hůl, od které se puk odrazil k Thorntonovi, který vyrovnal skóre.

"Dolétlo to ke mně, tak jsem zkusil vystřelit," prostě popsal svůj zásah Thornton. Za dalších sedmnáct vteřin stihli Žraloci skóre už v klasické přesilovce obrátit a byl u toho opět Michálek. Ačkoliv byl sám před brankou a mohl vystřelit, nečekaně posunul puk doleva na Marleaua a ten rozhodl o výhře hostí 4:3.

Kouč: Naučil se hrát ofenzivně

Právě Marleau je momentálně jediný, kdo má v San Jose lepší statistiky než Michálek. Ten je v týmové produktivitě druhý, stejně jako v počtu branek a asistencí. Vévodí naproti tomu ve statistice plusových a minusových bodů a v počtu střel na brankáře soupeře.

"Zkrátka se naučil hrát ofenzivně. Byl jedním z českých kluků, co hráli už v šestnácti v nejvyšší soutěži proti dospělým chlapům, ale většinou jen ve čtvrté lajně. A to ještě levé křídlo. A co hraje levé křídlo v českém systému? Odpovídá za defenzívu celé řady. Proto nebyl zvyklý v útoku dominovat," vysvětluje Michálkovu formu kouč San Jose Ron Wilson.

Hvězdy si jej pochvalují

Ten se proto snažil Michálkovi znovu vštípit ofenzivní schopnosti, které 21letý útočník piloval takřka celé léto na individuálních trénincích v Montrealu ve společnosti bratra Zbyňka a dalšího krajana Martina Havláta. "Byli jsme na ledě čtyřikrát týdně. Nastřílel jsem spoustu střel z mnoha různých pozic a různými způsoby," řekl Michálek pro deník San Jose Mercury News.

Vyplatilo se, Michálek byl v přípravných zápasech před sezónou nejlepším střelcem ze všech hráčů a nyní patří k oporám klubu. Začátek samotné soutěže jej však zastihl poněkud v útlumu, do pořádné fazóny se dostal na konci října, kdy jej trenér přeřadil do elitní formace k dvojici Thornton, Marleau.

"Je těžké jej odstavit od puku, protože je tak velký a silný," pochvaluje si nového spoluhráče Joe Thornton. "Vytváří pro nás spoustu dobrých brankových příležitostí, je velmi šikovný," přidala se s komentářem i další hvězda Žraloků Patrick Marleau.

Reklama

Související témata: