Hlavní obsah

Finský blesk Selänne vstřelil 500. gól v NHL

DENVER

Finský hokejista Teemu Selänne se dočkal své 500. branky v NHL. Útočník Anaheimu se stal 36. hráčem, který tuto metu v zámořské soutěži pokořil a po Jarim Kurrim je druhým nejlepším finským střelcem. Jubilejní branku dal v přesilovce ve druhé třetině středečního utkání na ledě Colorada, tedy klubu, v němž jednu sezónu působil.

Článek

Radost z pokoření úctyhodné hranice Selännemu kalil výsledek utkání, které domácí vyhráli 3:2 po samostatných nájezdech. "Dosáhnout 500 gólů je velký výkon, ale vyhrát tento zápas by se rovnalo zločinu. V prvních 30 minutách jsme předvedli nejstrašnější hokej, jaký jsem zažil za těch osm let v klubu," řekl kriticky Selänne, přezdívaný "Finský blesk".

Jeho slova potvrdila i statistika po první třetině, kterou Colorado vyhrálo 2:0 při poměru střel na branku 16:2. Ani to však nesebralo humor hostujícímu kouči Randymu Carlyleovi. "Dělal jsem si z něj srandu, že jsem tehdy viděl těch jeho 76 gólů v první sezóně v NHL. Těch zbývajících 424 mu tedy trvalo dost dlouho," uvedl s nadsázkou Carlyle.

Nováčkovské rekordy

Selänne prožil v ročníku 1992/93 skutečně ojedinělý vstup do prestižní soutěže - 76 branek v dresu Winnipeg Jets je dosud platným nováčkovským rekordem NHL a pátým nejlepším střeleckým výkonem sezóny všech dob. Šestatřicetiletý hráč během svého premiérového ročníku vytvořil zároveň také nováčkovský rekord v počtu nasbíraných kanadských bodů, jichž si připsal 132.

V dresu Winnipegu prožil čtyři sezóny, následně se stěhoval do Anaheimu v rámci jedné z výměn, které Jets provedli kvůli špatné finanční situaci. Po pěti letech u Mighty Ducks putoval do San Jose, posléze si zahrál v Coloradu a po roční výluce našel cestu zpět do Anaheimu. V základní části odehrál Selänne dosud 982 utkání a zaznamenal 1068 bodů za 500 branek a 568 asistencí. Boje play-off okusil v 65 případech a nasbíral během nich 47 bodů díky 24 gólům a 23 asistencím.

Bývalý učitel v mateřské školce stále čeká na vítězství ve Stanleyově poháru, ve své sbírce má olympijské stříbro z Turína a bronz z Nagana.

Reklama