Hlavní obsah

Cestovatel Tenkrát věří v Bostonu v lepší zítřky

PRAHA

Dařilo se mu v české nejvyšší soutěži, zářil ve finské hokejové lize. Dvě sezóny strávil český útočník Petr Tenkrát i v kanadskoamerické NHL, kde se ale i přes několik pokusů neprosadil. Zatím dokázal zaujmout jen neustálým cestováním po americkém kontinentu. Letos to však zkouší znovu, tentokrát v dresu Boston Bruins, a snad se mu to konečně podaří.

Článek

Od roku 1999, kdy byl draftován Anaheimem, byl Tenkrát už majetkem šesti klubů NHL. Hrál však pouze za tři - Anaheim, Nashville, a Boston. Tenkrátovo nekončící cestování začalo v zámoří během angažmá v Anaheimu, kde neustále pendloval mezi farmou a prvním týmem. V listopadu 2001 jej pak klub vyměnil do Nashvillu, kde po sezóně český útočník odmítl nabídku dvoucestného kontraktu a Predátoři jej šoupli na listinu volných hráčů.

Odsud si jej v říjnu 2002 vybrali zástupci Floridy a vzápětí jej vytrejdovali do Columbusu za obránce Mathieu Birona. Pak už toho měl Tenkrát tak akorát, vydal se zpátky do Evropy, a podepsal smlouvu s finským Kärpät Oulu. Když mu poté Columbus nabídl jen dvoucestný kontrakt, rozhodl se zůstat ve Finsku déle. V Oulu strávil další tři sezóny, pouze na začátku ročníku 2003-04 si odskočil na 19 zápasů do ruského Chimiku Voskresensk.

Mezitím získal Columbus v říjnu 2003 z Toronta útočníka Travise Greena a na oplátku poslal do Kanady práva na Tenkráta. Ten byl tak po tři roky majetkem organizace Maple Leafs, aniž by za klub odehrál minutu na ledě. V létě jeho práva získal Boston výměnou za pořadí v draftu a Tenkrát tak po čtyřech letech v Evropě znovu zkusil štěstí v NHL.

Až Boston nabídl dobré podmínky

"Do Evropy jsem se vrátil z Nashvillu v roce 2002 protože mi nabídli dvoucestný kontrakt a ten jsem podepsat nechtěl," vzpomíná Tenkrát. "Říkal jsem si, že budu čekat na další šanci. Po letech mě získalo Toronto, aIe nabídli zase jen dvoucestnou smlouvu. Nesouhlasil jsem," vysvětluje 29letý útočník.

To Boston nabídl Tenkrátovi jednocestnou smlouvu na jeden rok za 525 tisíc dolarů a on souhlasil. "Nabídli dobré podmínky. A to je důvod, proč jsem zpátky v NHL," řekl Tenkrát bostonskému deníku Globe and Mail. V Bostonu začali po vyhazovu generálního manažera Mikea O´Connella budovat nový tým, ale nevěděli co mohou od Tenkráta čekat.

Když ale nasbíral v sedmi zápasech za farmářský tým devět kanadských bodů, vytáhli jej 11. listopadu do prvního týmu. "Když mě poslali dolů, prostě jsem tvrdě makal abych dostal další šanci. Ta nakonec přišla a já jsem šťastný," tvrdí Tenkrát, jenž od té doby vstřelil za Bruins dva góly.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články