Hlavní obsah

Calgary ocení svého bývalého brankáře Vernona

CALGARY

Bývalý hokejový brankář Mike Vernon se dočká významného ocenění od klubu Calgary Flames, v němž působil po většinu své dlouhé kariéry v NHL. Vernonův dres s číslem 30 bude 9. února slavnostně vyvěšen ke stropu haly Pengrowth Saddledome, v níž Flames hrají domácí zápasy. Třiačtyřicetiletý brankář bude po útočníku Lannym McDonaldovi teprve druhým podobně poctěným hráčem klubu.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Vernon se v Calgary narodil, ve městě hokejově vyrůstal a Flames ho následně v roce 1981 i draftovali. "Jsem zdejším rodákem a jsem hrozně rád, že v mé dlouhé kariéře jsem tak dlouho mohl hrát tady před svou rodinou a přáteli," řekl Vernon na středeční tiskové konferenci.

Kanadský gólman ze svých 17 let působení v NHL zasvětil jedenáct sezon Flames a vytvořil několik brankářských klubových rekordů, mezi něž patří i nejvíce odehraných utkání v základní části soutěže (526) a v play off (81). Zároveň v dresu Flames nasbíral také nejvíce výher v základní části (259) i ve vyřazovací části (43).

Byl u zisku Stanley Cupu pro Flames

A to vše přesto, že jeho vstup mezi zámořskou hokejovou elitu nebyl zrovna nejšťastnější. V sezoně 1982/83 dostal příležitost ve dvou utkáních, přičemž Calgary obě prohrálo a Vernon celkem jedenáctkrát inkasoval. Ještě horší to bylo v následujícím ročníku, kdy nastoupil jen na pár minut v derby s Edmontonem a dostal čtyři góly. "Na začátku se hodně pochybovalo, zda v této lize můžu vůbec hrát. A po těch čtyřech gólech za deset minut proti Edmontonu jsem si sám nebyl zrovna jistý, že to dokážu," svěřil se Vernon.

Zlom nastal v sezoně 1985/86. Vernon byl opět povolán do prvního týmu a vychytal Flames postup až do finále Stanleyova poháru, kde však byl úspěšnější soupeř z Montrealu. "Myslím, že tehdy jsem zdolal velkou překážku a řekl si, že v této soutěži můžu hrát," řekl Vernon.

V roce 1989 se Calgary dočkalo odvety. Ve finále zdolalo Montreal 4:2 na zápasy a dobylo dosud jediný Stanleyův pohár v historii klubu. "To byl jednoznačně zlatý hřeb mého působení tady v Calgary," uvedl Vernon.

V Calgary nakonec ukončil kariéru

Po devíti sezonách v Calgary byl Vernon vyměněn do Detroitu, kde v roce 1997 získal Stanleyův pohár podruhé. Posléze se na tři roky přestěhoval do San Jose, rok oblékal dres Floridy a poté se ještě jednou vrátil do Calgary. Tam také v roce 2002 ukončil kariéru.

V NHL odchytal celkem 781 utkání s průměrem 2,98 obdržené branky na zápas a 27 čistými konty. V play off přidal 138 zápasů při průměru 2,68 obdržené branky a šest vychytaných nul. "Bude to vskutku zvláštní a jedinečná událost, neboť toto je nejvyšší ocenění, které může hráč od klubu dostat," uvedl prezident a generální ředitel klubu Ken King.

Reklama

Související témata: