Hlavní obsah

Slzy a dojetí v NHL. Chicago se velkolepě rozloučilo se slovenským rodákem

Chicago Blackhawks letos v létě ztratili jednu ze svých největších legend Stana Mikitu a hned v prvním domácím utkání nové sezóny NHL mu klub vystrojil velkolepou rozlučku. Slovenský rodák se tak od fanoušků klubu, v němž strávil 22 sezón, ještě jednou dočkal bouřlivého potlesku.

Foto: Kamil Krzaczynski, ČTK/AP

Pocta zesnulé legendě Stanu Mikitovi v Chicagu.

Článek
Fotogalerie

V hale United Center před duelem s Torontom proběhlo dojemné loučení, které v zámoří umí mistrně zrežírovat. Na hrací ploše se promítala podobizna rodáka ze slovenské obce Sokolče a na kruzích pro vhazování svítilo jeho číslo 21, které bylo před 35 lety jako vůbec první v historii klubu slavnostně vyřazeno.

Moderátor rozlučky Pat Foley vzdal legendě hold s tím, že byl „jedním z ikonických hráčů, kteří kdy oblékli dres Blackhawks. Jeho talent a ušlechtilost šly ruku v ruce s jeho charakterem a velkým srdcem i mimo led."

Ceremoniálu se zúčastnila Mikitova manželka Jill, jež se neubránila slzám při promítání videa mapující manželův život a kariéru. Vdova po hokejové legendě následně vhodila také symbolické buly.

Mikita, jenž mimo jiné proslul jako vynálezce hokejky se zahnutou čepelí, odehrál za Chicago 22 sezón a v klubu dodnes vévodí statistice kanadských bodů (1467), asistencí (926) a odehraných zápasů (1396). V roce 1961 vybojoval s týmem Stanley Cup. O dvaadvacet let později byl pak uveden do Síně slávy NHL. Letos 7. srpna ve věku 78 let zemřel.

Reklama

Související témata: