Hlavní obsah

Co popil Plekanec? Trenér měl jasno. Bylo to úžasné, komentoval útočník ovace za překonání velké mety

Dlouholetá opora Montrealu se dočkala ovací vestoje, Tomáš Plekanec si vychutnával jubileum, které potká jen pár vyvolených. Jako jedenáctý český hokejista ve svých pětatřiceti absolvoval 1000. zápas v NHL. Co víc? Utkání ozdobil první trefou v sezóně, pomohl k výhře Montrealu 7:3, a ještě byl oceněn coby největší hvězda večera.

Foto: Eric Bolte, Reuters

Tomáš Plekanec (14) z Montrealu střílí na detroitskou bránu.

Článek

"Chtěl jsem, aby to co nejrychleji uteklo a mohli jsme hrát. Samozřejmě to ale bylo úžasné, vychutnal jsem si to. Emoce příliš neprojevuji. Vím, že je to úspěch a že ho po konci kariéry ocením, ale teď se soustředím na hru," říkal po boji Plekanec.

"Je to skvělý pocit. Když jsem tady začínal, nikdy jsem o ničem podobném nesnil. Byla to skvělá jízda a doufám, že bude pokračovat i nadále," doplnil střední útočník, který na hranici 1000 utkání dosáhl jako 13. hráč mezi aktivními hokejisty a celkově jako 324. v historii ligy.

V NHL debutoval v sezóně 2003/04 a s výjimkou krátkého působení v Torontu v minulém ročníku, kde odehrál 17 zápasů v základní části a dalších sedm v play off, strávil celou kariéru v Montrealu. Na kontě má 608 bodů za 233 branek a 375 nahrávek.

Radost z něho měl i trenér Montrealu Claude Julien. "Má proč být šťastný. Dneska vypadal, jako kdyby se napil pramene mládí. Byl jsem jeho první kouč v Severní Americe a jsem šťastný, že ho trénuji i nyní, kdy překonal takovou metu," uvedl vítěz Stanley Cupu z roku 2011.

Canadiens prožívají dobrý vstup do sezony, přestože v posledním roce skončili ve Východní konferenci až na 14. místě. V pěti zápasech ukořistili tři výhry, jedna z porážek navíc přišla až v prodloužení.

"Nepřekvapuje mě to, jelikož podobnou sezónu jako tu poslední jsme zažili už předtím a i po ní jsme se oklepali. Stejně jako tehdy i letos se kluci vrátili po létě hladoví a nabuzení, protože si tím nechtějí znovu projít. Stalo se mi to dvakrát a vím, jak je těžké dokončit sezónu, když víte, že budete mezi posledními," prohlásil Plekanec, jehož si Montreal na draftu v roce 2001 zamluvil ve třetím kole z 71. pozice.

Teď se zařadil do vybrané společnosti českých hráčů, kterým vévodí Jaromír Jágr se 1733 starty v NHL. Přes tisíc duelů odehráli také Roman Hamrlík (1395), Robert Holík (1314), Radek Dvořák (1260), Patrik Eliáš (1240), Václav Prospal (1108), Radim Vrbata (1057), Petr Svoboda (1028), Milan Hejduk (1020) a Petr Sýkora (1017).

Reklama

Související témata: