Hlavní obsah

NHL hodlá za hokejisty z Evropy platit 15 miliónů dolarů ročně

PRAHA

Vyšší částku než dosud, patnáct miliónů dolarů ročně, chce platit NHL Mezinárodní hokejové federaci (IIHF) jako kompenzaci za hráče odcházející z evropských klubů do zámoří. Návrh, který má být platný jen v případě, že se k němu připojí i Rusko, v současné době posuzují jednotlivé svazy.

Článek

Součástí návrhu je i odstranění pokuty za odchod většího počtu přes současný stanovený limit pětačtyřiceti hokejistů a další sankce v případě, že hokejista neodehraje více než 30 zápasů v NHL. Návrh předložili zástupcům České republiky, Finska, Švédska, Ruska, Německa, Švýcarska a Slovenska přestavitelé IIHF při pondělní schůzce v Curychu. Prezident mezinárodní federace Rene Fasel předtím projednával v zámoří s komisionářem NHL Garym Bettmanem, viceprezidentem soutěže Billem Dalym a výkonným ředitelem NHLPA Tedem Saskinem požadavky evropských zemí, na kterých se velmoci ze Starého kontinentu shodly v polovině září.

"Tam se tehdy v podstatě všechny země vyjádřily, že když bude nová smlouva mezi NHL a IIHF přibližně ve stejných intencích jako současná, tak by s velkou pravděpodobností na ni přistoupily. Říkám to opatrně, protože to podléhá u nás schválení Asociace profesionálních klubů a svazu. Stejně tak je to v jiných zemích," řekl generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban novinářům po dnešní tiskové konferenci v Praze.

Částka by se zvýšila

NHL chce platit paušální část bez dalších možných sankcí. "Podle návrhu má NHL zájem uhradit jako výchovné do Evropy patnáct miliónů dolarů ročně v následujících třech letech. Ostatní detaily smlouvy by zůstaly přibližně stejné, jako byly v současné době," řekl Urban. "Je to s jedinou výjimkou, že by tam nebyly dodatečné pokuty za hráče, kteří by byli nad stanovený počet, nebo za hráče, kteří by nesehráli určitý počet zápasů v NHL, což bylo podle staré smlouvy třicet utkání," doplnil.

Celkově by se tak částka placená z NHL oproti dvouletému kontraktu, který byl uzavřen loni a vyprší po této sezóně, zvýšila; neznamená to však, že by jednotlivé kluby dostaly zákonitě vyšší odstupné. "Je to složitější. Záleží na tom, kolik hráčů bude transferováno. Částka sama o sobě je vyšší o padesát procent, protože v loňské sezóně bylo vyplaceno za hráče 200 tisíc dolarů plus něco na pokutách. Z toho byli uhrazeni v našem případě i hráči, kteří šli do NHL přes juniorská mužstva v Kanadě," vysvětlil Urban.

Místo na farmu návrat do Evropy

Navíc v novém návrhu se počítá i s Ruskem. "V součtu zaplatila NHL za minulou sezonu 9,7 miliónu dolarů. Teď je to patnáct miliónů dolarů, ale chybí tam ty brzdičky a jsou v tom započítaní i Rusové, kteří se k současné smlouvě nepřidali. Pokud se Rusové nepřipojí, tak nabídka na 15 miliónů dolarů neplatí," řekl Urban, který připravuje zprávu pro zasedání Asociace profesionálních klubů. To je naplánováno na úterý 12. prosince.

Evropští zástupci také požadují posunutí hranice odchodů hráčů s platnou smlouvu v klubech na Starém kontinentu z 15. června na 1. června. "Máme stanovisko z NHL, že by to neměl být problém," doplnil svazový generální sekretář s tím, že ostatní body odchodů by měly být stejné jako v současném kontraktu. "Pro hráče draftované v příslušném roce zůstává termín 15. července. Platí pokuta 100 tisíc za hráče, který podepíše smlouvu v NHL až mezi 16. červencem a 15. srpnem."

Další návrh chce zabránit tomu, aby nevyužití hráči v klubech NHL museli působit na farmách, ale mohli hrát v Evropě. "Požadovali jsme, aby hráči, kteří nebyli draftovaní v prvním kole a nevejdou se na soupisku klubů NHL, nemohli být posláni na farmu a musí být nejdříve nabídnuti klubu IIHF. V systému v zámoří by zůstal, pokud by evropský klub odmítl. Chtěli jsme v tomto případě posunout stanovený věk z dvaceti let výše. Je to otázka dalšího jednání," dodal Urban.

Reklama

Související témata: