Hlavní obsah

Haškovi vendeta proti Ottawě nevyšla, zářil jeho žák

DETROIT

Pro brankáře Detroitu Dominika Haška měl středeční zápas NHL proti Ottawě speciální příchuť. Právě vedení týmu Ottawa Senators po loňské sezóně odkoplo českého gólmana vstříc hokejovému důchodu. Jenže 41letý Hašek se nakonec dohodl s Detroitem a nyní mohl svému bývalému klubu ukázat, jakou udělal chybu. Nestalo se, úspěšnější byl někdejší Haškův náhradník.

Článek

Ray Emery v loňské sezóně jen kryl záda české megastar, a nyní se ve vzájemném souboji mohl přetrhnout, aby svého "učitele" předčil. V zápase proti Detroitu měl 43 zákroků, z toho minimálně dva byly podle zámořských pozorovatelů naprosto excelentní. "Bylo to zvláštní hrát proti Domovi, protože je to legendární brankář a navíc můj kamarád. Hodně jsem se toho od něj naučil," řekl po zápase Emery.

Detroit zápasu zcela dominoval, přestřílel Ottawu 45:22, ale o výsledku rozhodla pětiminutová pasáž ve druhé třetině, kdy domácí inkasovali všechny tři branky. Dvě z nich dal Jason Spezza, který otevřel skóre vypíchnutím přihrávky Roberta Langa a v nájezdu překonal Haška zakončením do bekhendu. "Nájezd jsem na něj jel snad miliónkrát, tentokrát jsem byl úspěšnější. Hlavně jsem chtěl, aby Dom udělal první pohyb," vykládal po utkání Spezza.

"Špatně jsem se rozhodl," přiznal Hašek. "Myslel jsem, že nebude mít puk tak pod kontrolou a pokusí se jej nějak prostrčit. Jenže on udělal ještě jeden pohyb navíc, byla to moje chyba," kál se český gólman. Porážka jej od bývalého klubu jej samozřejmě mrzela, proti Ottawě to byl pro něj zvláštní zápas.

"První zápas proti bývalému klubu je vždycky trochu zvláštní, protože se proti nim postavíte úplně poprvé," tvrdil Hašek den před zápasem. "Před pár měsíci jste s nimi hráli, seděli s těmi hráči v šatně... Byl jsem hodně zklamaný, když se mnou opět nepodepsali smlouvu. Rozumím jejich situaci, rozhodli se jít jinou cestou. Nevyčítal jsem to jejich managementu ani nikomu jinému. Je to za mnou, nemyslím na to," řekl.

Hašek byl loni v zimě coby hráč Senátorů mezi nejlepšími brankáři ve statistikách, ale sezóna pro něj skončila zraněním třísel na olympijských hrách v Turíně. Ottawa postoupila do druhého kola play-off a Hašek byl blízko návratu, ale než se tak stalo, tak mužstvo vypadlo z bojů o Stanley Cup. Po sezóně se Senátoři rozhodli Haška pustit s tím, že český gólman stejně nejspíš v létě uzavře kariéru.

Chelios: V Ottawě hledali obětního beránka

Navíc byl v Kanadě hodně kritizován, že mužstvu nepomohl v důležitých bojích. "Než se zranil, tak byl nejlepším brankářem v lize," vzpomínal trenér Detroitu Mike Babcock. "Někdy, když se nezotavíte tak rychle, jak by mužstvo chtělo, tak to může vypadat negativně," dodal. To obránce Red Wings Chris Chelios měl jasno: "Osobně si myslím, že to byl pěkně hloupý tah. Tým tehdy neuspěl a každý hledal nějakého obětního beránka," nebral si servítky další veterán týmu.

Hašek se nakonec po dlouhých peripetiích dohodl právě s Detroitem, kterému v roce 2002 vychytal Stanley Cup. A znovu patří mezi nejlepší brankáře v NHL. "Jsem velmi šťastný, že jsem v tomhle týmu. Možná, že to co se stalo v létě, bylo to nejlepší, co se nakonec mohlo stát.  Mohl jsem začít s Red Wings a v jejich šatně se cítím skvěle. Možná to pro mne bylo mnohem lepší, než kdybych nakonec zůstal v Ottawě,"  myslí si Hašek.

Reklama

Související témata: