Hlavní obsah

Není všem dnům konec. Český hokej se může v NHL na jednu věc spolehnout

Praha

Ačkoliv českých hráčů působí v NHL stále méně a méně, na jedno se může tuzemský hokej spolehnout. Počet brankářů v nejlepší lize světa je totiž za posledních deset sezon poměrně konstantní. Výjimkou není ani letošní ročník.

Foto: Graham Hughes, ČTK/AP

David Rittich je momentálně jediným zdravým českým brankářem v NHL.

Článek

Pryč je éra Dominika Haška, Tomáše Vokouna či Ondřeje Pavelce. Velikány českého brankoviště nahrazují jiní. Momentálně v NHL reprezentují českou brankářskou školu Petr Mrázek, Michal Neuvirth a David Rittich.

Čeští brankáři, kteří nastoupili alespoň do 1 zápasu v NHL za posledních 10 sezón:
2009/2010
Michal Neuvirth, Ondřej Pavelec, Tomáš Vokoun
2010/2011
Michal Neuvirth, Ondřej Pavelec, Tomáš Vokoun
2011/2012
Michal Neuvirth, Ondřej Pavelec, Tomáš Vokoun
2012/2013
Petr Mrázek, Michal Neuvirth, Ondřej Pavelec, Tomáš Vokoun
2013/2014
Marek Mazanec, Petr Mrázek, Michal Neuvirth, Ondřej Pavelec
2014/2015
Marek Mazanec, Petr Mrázek, Michal Neuvirth, Ondřej Pavelec
2015/2016
Petr Mrázek, Michal Neuvirth, Ondřej Pavelec, Roman Will
2016/2017
Marek Langhamer, Marek Mazanec, Petr Mrázek, Michal Neuvirth, Ondřej Pavelec, David Rittich
2017/2018
Marek Langhamer, Petr Mrázek, Michal Neuvirth, David Rittich
2018/2019
Petr Mrázek, Michal Neuvirth, David Rittich

„V NHL máme tři velmi kvalitní gólmany, kteří potvrzují slova o české brankářské škole, jež je světově vyhlášená," říká bývalý brankář a současný poslanec Milan Hnilička (ANO), který v NHL odchytal 121 zápasů za New York Rangers, Atlantu Thrashers či Los Angeles Kings.

S Hniličkou souhlasí i další někdejší gólman a mistr světa z roku 1985 Jiří Králík. „Není potřeba si říkat, že by českých brankářů mělo být v NHL iks, protože další jsou v KHL nebo v AHL."

Statistiky českých brankářů v letošní sezóně NHL:
JménoZápasyVýhryProhryPrůměr gólů na zápas% úspěšnost zákrokůČistá kontaOdehrané minuty
Petr Mrázek8352,7688%0480
Michal Neuvirth1016,0072,7%060
David Rittich8531,9193,5%1409

Ani jeden ze zmíněné trojice ale nemá v týmu jisté místo jedničky. Nejblíže k ní má Mrázek v Carolině. Ostravský rodák však kvůli zranění v dolní části těla nenastoupil do posledních pěti duelů. „Zranění není vážné, ale ještě to na chytání puků není. Doufám však, že to je jen otázka pár dnů či týdne," komentoval svůj stav na facebookovém účtu Mrázek.

Zranění limituje také Neuvirtha. V létě se podrobil operaci kyčlí, a když se zdálo, že naskočí zpátky do kolotoče zápasů, přišla další rána a třicetiletý brankář je opět na listině zraněných hráčů. „Jsem po operaci kyčlí a je to, jaké to je. Snažím se zůstat pozitivní a uvidíme, co bude dál," ví Neuvirth.

Foto: Adam Hunger, ČTK/AP

David Rittich v akci.

Adam Hunger

Momentálně zdravým českým brankářem tak v NHL zůstává jen Rittich. Šestadvacetiletý gólman plní v Calgary roli dvojky za Mikem Smithem. Oproti svému sokovi odchytal o čtyři utkání méně, avšak má výrazně lepší čísla. Průměr obdržených branek na zápas činí 1,91 (u Smithe je 3,51), úspěšnost zákroků je 93,5 % (Smith má 87,7 %). „Rittich má před sebou velmi dobrého a zkušeného gólmana a je v situaci, kdy si své místo v NHL musí vybudovat," uvědomuje si jisté úskalí Hnilička.

Další vlčáci čekají na šanci

Olympijský vítěz z Nagana 1998 a trojnásobný mistr světa z let 1999, 2001 a 2005 zmiňuje i jinou důležitou věc. „Máme další kluky, kteří mohou do NHL nakouknout."

V AHL, čili farmářské soutěži, chytá pět českých brankářů - Pavel Francouz, Daniel Vladař, Josef Kořenář, Marek Mazanec a Vítek Vaněček. Vladař před pár dny okusil v pozici náhradníka na dva zápasy atmosféru NHL. Totéž i Mazanec, kterého Rangers ve středu podruhé v sezoně povolali k prvnímu týmu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Marek Mazanec během tréninku hokejové reprezentace.

Vlastimil Vacek

Gólmani by se podle Hniličkových slov měli obrnit trpělivostí a příliš do NHL nespěchat. „Není potřeba se někam hrnout. Pokud si udržíme počet tří až pěti gólmanů v NHL, je to vzhledem k velikosti naší země pořád hodně slušné číslo."

Reklama

Související témata: