Hlavní obsah

Jágr v NHL vzdoruje nástupu hokejového mládí

NEW YORK

S vypětím všech sil prý drží dlouholetá hvězda NHL Jaromír Jágr krok s dravým mládím, které reprezentují talentované hvězdy typu Sidneyho Crosbyho nebo Alexandra Ovečkina. Právě mezi oběma vycházejícími superstar se čtyřiatřicetiletý kladenský útočník drží na druhém místě kanadského bodování a jak sám řekl novinářům po nedělním debaklu 1:6 od New Jersey, je pro něj rok od roku těžší udržet se v tomto směru mezi elitou.

Článek

Sám se přitom cítí unavený, v současném kolotoči zápasů nemá čas na odpočinek a jako klíčová postava mužstva patří k nejvytíženějším hráčům. "Kdybych hrál 15 minut, tak to v klidu přežiju, ale když hraju 25 nebo i někdy víc, k tomu dva zápasy za sebou nebo čtyři v šesti dnech, tak to není příjemné. A ještě ten tlak, abych hrál dobře pořád," řekl Jágr.

Kdo vyhraje kanadské bodování NHL?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Po letní operaci ramena navíc má stále problémy se střelbou. Příčinou ale nejsou bolesti, Jágr prý postrádá sílu. Na posilování při nabitém programu nemá tolik času, kolik by chtěl. "Nemám takovou sílu. Nečekal jsem, že to bude trvat tak dlouho," řekl ke své rekonvalescenci. "Člověk, aby si ze začátku ulehčil od bolesti, začne hrát úplně jiný styl hokeje, začne jinak střílet, začne jinak kombinovat. A když se chce pak konečně vrátit ke svému hokeji, tak to vezme čas."

Je těžké se udržet na špici

Přesto se od začátku sezóny pohybuje v popředí produktivity, donedávna ji i vedl, než se ve skvělé formě ocitl kanadský talent Crosby. Momentálně na něj Jágr ztrácí pět bodů, a to má odehráno o pět zápasů víc. Český hokejista má spočítáno, že k triumfu kanadském bodování je třeba dosáhnout průměru 1,5 bodu na zápas a odehrát přes 75 z 82 utkání.

"Jinak nemáš šanci, zvlášť, když jsou nové a nové hvězdy. Je opravdu těžké se na té úrovni udržet. Ani hráči jako Gretzky nebo Messier nebyli ve 34 nebo 35 letech v první desítce. Ono to opravdu není jednoduché. Ale to neznamená, že bych se nějak vzdával," prohlásil. A vzdát se prý nehodlá, dokud se bude cítit dobře. "Dokud ucítím, že jsem víc než průměrný, tak budu hrát," ujistil Jágr.

Na ledě nicméně stále mladším stačí, třebaže podle něj starší hokejisté nemohou bruslit stejně jako ti dvacetiletí. "Všichni mají jiný styl. Co stačilo na gólmany, s nimiž jsem já vyrůstal, na současné nestačí. Tihle kluci mají výhodu, že se museli naučit, jak jim dávat góly, protože s nimi vyrůstali. I proto je hrozně těžké zůstat na vrcholu po takovou dobu," upozornil Jágr.

Hotoví hokejisté

Devatenáctiletý Crosby a o dva roky starší Ovečkin jsou pro něj typické příklady "hotových" hokejistů. Jsou mladí a rychlí, vyhovuje jim současný styl hokeje. "Já byl v jiné situaci. Když mně bylo osmnáct devatenáct, hrál jsem ve čtvrté lajně a chodil na deset minut na led. Měl jsem výhodu, že tam byla spousta vynikajících hokejistů, od nichž jsem se mohl učit. Možná to oni nepotřebují, ale já to potřeboval. Já na tom byl jinak, já nehrál dvacet minut za zápas, na mě ta hra nestála. Samozřejmě se s tím poprali velice dobře, protože i když to na nich stojí, ukazují oba dva, že jsou vynikající hráči," řekl.

V souvislosti s otázkou věku se Jágr nezapomněl pochvalně vyjádřit o brankáři Dominiku Haškovi, který v 41 letech patří k nejstarším hráčům ligy a podobně jako on se pyšní vynikajícími statistikami. "U gólmana, když to má v sobě, nehraje věk takovou roli jako u hráčů. A Hašek to nezapomene, on se s tím narodil," konstatoval Jágr. Upozornil ale, že v jeho případě vše stojí a padá se zdravotním stavem. "Když se zraní, tak je pak hrozně těžké se vrátit zpátky," řekl s připomínkou Haškova zranění z olympiády, které gólmana na dlouhou dobu vyřadilo ze hry.

Reklama