Hlavní obsah

Hašek je s 73 čistými konty už desátý v historii NHL

DETROIT

Český hokejový brankář Dominik Hašek se posunul díky středečnímu 73. čistému kontu v kariéře na desáté místo historického pořadí NHL. Jednačtyřicetiletá opora Detroitu pochytala proti Columbusu 27 střel a vyrovnala se Lornemu Chabotovi, kanadskému gólmanovi z 20. a 30. let minulého století.

Článek

O dva shutouty více než Hašek má v současné době na devátém místě rovněž aktivní Ed Belfour, který taktéž v jednačtyřiceti letech hájí barvy Floridy. Na osmého Tonyho Esposita ztrácí Hašek tři čistá konta a na šesté Tinyho Thompsona a Alexe Connolla osm nul.

Historicky nejúspěšnější je se 103 čistými konty Terry Sawchuk a teoretickou šanci se mu vyrovnat má jen čtyřiatřicetiletý gólman New Jersey Martin Brodeur. Potřebuje k tomu ještě 19 zápasů bez inkasované branky.

Hašek prožívá povedenou sezonu a vládne statistikám NHL. Jako jediný dokázal v ročníku udržel čistý štít už pětkrát a má také nejnižší průměr 1,88 inkasované branky na zápas. Bývalý gólman Buffala a Ottawy se s tímto průměrem blíží své nejpodařenější sezoně 1998/99 (1,87). Své maximum s počtem 13 nul stanovil rovněž v dresu Buffala o ročník dříve.

Pořadí gólmanů s největším počtem čistých kont v NHL:
1. Terry Sawchuk 103, 2. George Hainsworth 94, 3. Martin Brodeur, Glenn Hall oba 84, 5. Jacques Plante 82, 6. Tiny Thompson, Alex Connell oba 81, 8. Tony Esposito 76, 9. Ed Belfour 75, 10. Dominik Hašek, Lorne Chabot oba 73.

Reklama