Hlavní obsah

Zase v top 10! V Carolině zuří bitva o jedničku a český gólman z ní teď vychází vítězně

Marek BurkertSport.czPrávo

Před třemi lety se o něm začalo v zámoří psát jako o žhavém kandidátovi na Vezina Trophy. Na výkony z přelomu let 2015 a 2016 ale Petr Mrázek nenavázal a z Detroitu se přes Philadelphii dostal až k ročnímu angažmá v Carolině, kde míní dokazovat, že do NHL patří. V jedné z nejsledovanějších gólmanských statistik se teď dokonce vmáčkl do nejlepší desítky soutěže.

Foto: Kyusung Gong, ČTK/AP

Petr Mrázek předvádí v brance Caroliny velmi dobré výkony

Článek

Šestadvacetiletý brankář přišel k Hurricanes, aby v konfrontaci se Scottem Darlingem zabojoval o místo jedničky. Jenže v ambiciózním týmu se všechno mění ze dne na den. A do toho se Mrázek na začátku listopadu zranil s třísly.

„Snažil jsem se odrazit a nemohl jsem do toho dát takovou sílu, jakou jsem chtěl," popisoval Mrázek vznik svých problémů.

Doufal sice, že je to prkotina, ale herní pauza se protáhla na celý měsíc, během nějž vedení Caroliny zjistilo, že je Darling z formy a poslalo ho na farmu do Charlotte. A vlády nad brankovištěm se nečekaně ujal Curtis McElhinney, pětatřicetiletý brankář, který v žádném ze šesti předchozích angažmá v NHL moc štěstí nenadělal.

V Carolině se ale dokázal chytit, z jedenácti startů vychytal sedm výher a zaskvěl se i úspěšností zákroků 92 procent.

VIDEO: Sestřih zápasu Anaheim - Carolina

Mrázek však po doléčení předvedl při návratu parádní výkony na tripu v Kalifornii, kde v zápasech s Los Angeles a s Anaheimem pustil shodně jen po gólu a vystřelil mezi nejlepší desítku gólmanů s průměrem 2,41 branky na zápas. Ještě o fous lépe je na tom další Čech David Rittich z Calgary - 2,29...

Mrázkovy statistiky přitom v posledních dvou letech upadaly. Po trejdu z Detroitu měl ve Philadelphii gólový průměr 3,22 a úspěšnost zákroků jen 89,1 procenta.

V Carolině si ale hodlá vylepšit pověst a podle toho to vypadá.

„Styl tady piluju pořád s koučem gólmanů Mikem Balesem, který působil v Pittsburghu a pomáhal Fleurymu ke dvěma Stanley Cupům. Abych pravdu řekl, ještě jsem nezažil takového trenéra, abychom po každém zápase i tréninku probírali detaily. Ukazuje mi videa a připomínkuje mě, co si mám hlídat," přiblížil Mrázek.

Po devíti sezonách bez play off proběhly u Hurricanes velké změny. Klub má nového majitele Toma Dundona, generálního manažera Dona Waddella i kouče v podobě bývalého skvělého centra Roda Brind'Amoura.

A mladý tým se učí vyhrávat.

„Když se podíváte na soupisku, tak jsem snad pátý nejstarší... Do útoku hrajeme hodně slušně, jen nedáváme moc branky, tak pořád věřím, že to přijde," tvrdí Mrázek. Carolina má pátou nejlepší defenzívu v NHL, ale se 71 vstřelenými brankami i druhý nejhorší útok...

Už to ale není jako v době, kdy český gólman při svém vstupu do NHL spoléhal hlavně na švédské beky Detroitu Kronwalla a Ericssona i defenzivní práci ruského eskamotéra Pavla Dacjuka. V Carolině si Mrázek pomalu odvyká na zápasy, kdy řešil 30, 35 střel za zápas. Snad s výjimkou prosincového duelu s Kings.

„Myslím, že máme jednu z nejlepších obran v celé lize, těch střel proti nám nejde moc, třeba kolem 25 za zápas. Ale ty šance jsou zase více kvalitní a gólman se tomu musí přizpůsobit," říká Mrázek.

V prosinci mu to šlo náramně, a právě teď je už zase jedničkou Hurricanes. V úterý proti extrémně nebezpečným útočníkům Toronta ho bude jistit z farmy povolaný Darling, jelikož McElhinney se pro změnu zranil.

V gólmanském životě totiž můžete být chvíli králem a za pár dnů už zase stojíte opodál. Tohle už moc dobře poznal i Mrázek.

Reklama