Hlavní obsah

Pět Čechů na ledě v NHL. Dnes skoro rarita, před lety běžná věc. Pamatujete na Pittsburgh s Hlinkou?

Marek BurkertSport.czPrávo

Není to dvakrát komfortní pocit, když se vás na tribuně v Anaheimu švédský novinář vyptává na současné počty Čechů v NHL a zároveň se ‚nenápadně' chlubí zástupy vyslanců Tre kronor, kteří v této sezoně hrají nejlepší ligu planety. Zatím jich bylo 85.

Foto: Ben Margot, ČTK/AP

Radek Faksa (12) z Dallasu se raduje z gólu proti San Jose.

Článek
Fotogalerie

Naštěstí ale hrdý Švéd dělá chybu, když na papírek začne vypisovat jména hráčů, kteří se v první polovině nultých let sešli v dresu Detroitu. Zastaví se totiž na počtu sedm... Pak už stačí jen vyhledat sestavu Pittsburghu ze sezony 2000-01, kdy se u Penguins objevilo hned 11 Čechů, které navíc z lavičky vedl Ivan Hlinka a člověk se aspoň na chvíli může zase cítit jako vítěz...

Počty českých hráčů v zámoří ale stagnují, v tomto ročníku jich v NHL zasáhlo do hry 36 včetně brankářů. Přitom jen obránců mají Švédové na soupiskách 32.

Čtvrteční duel San Jose s Dallasem (3:2) tak byl s pěti Čechy na ledě, které ještě z tribuny pozoroval Martin Hanzal, ozvěnou starých dobrých časů, kdy se na české hokejisty hrnula chvála ze všech stran.

„Ono je jedno, odkud hokejista je. Ale všichni Češi, které jsem kdy vedl, byli hráči, kteří v cizím prostředí tvrdě makali, aby se prosadili," tvrdil současný kouč San Jose Peter DeBoer, který má v týmu Tomáše Hertla, Lukáše Radila a Radima Šimka.

V sezoně 2009-10 DeBoer koučoval Floridu, kde měl k dispozici dokonce sedm českých hokejistů a v minulosti vedl i takové ´experty´, jako byli Peter Kanko a Libor Ustrnul.

„Žádná sprostá slova mě tedy nenaučili," dušoval se DeBoer.

Někteří trenéři, kteří vedli početnější český kontingent v zámoří, ale zkoušeli proniknout do složitostí jazyka týmových opor. Tom Renney šprtal u New York Rangers česká slovíčka, ale od Jaromíra Jágra a Martina Straky se dočkal jen nechápavých pohledů, případně záchvatů smíchu.

Foto: Archiv PRÁVO

Ivan Hlinka

Trenér Ivan Hlinka vedl v Pittsburghu 11 Čechů. Archiv PRÁVO

Na českou mafii u Rangers stále vzpomínají maséři a kustodi, kteří tuhle partu zažili. „Říkali, že my Češi jsme ten nejšťastnější národ na světě. Neustále v klidu," potvrdil Václav Prospal po svém angažmá v klubu sídlícím v Madison Square Garden.

Českých enkláv ovšem ubývá. Nováčci mířící do NHL, jsou rádi, když mají v týmu alespoň jednoho krajana.

Nejvyšší počty Čechů v sezóně
11 - Pittsburgh 2000-01
7 - NY Rangers 2005-06
7 - Florida 2009-10

„Krejča mi ve všem strašně moc pomáhal," ocenil přítomnost Davida Krejčího v Bostonu David Pastrňák. Bez něj by měl vstup do NHL mnohem složitější. Právě u Bruins si Češi za poslední roky vybudovali takové jméno, že management na draftech volil i další české hráče jako byli Jakub Zbořil a Jakub Lauko.

„Lidi z klubu říkali, že právě díky nám se hodně dívají do Čech, na české juniory," přikývl i Krejčí.

I když jsou aktuálně na soupisce San Jose tři Češi a v záloze na farmě ještě brankář Josef Kořenář, byli v minulosti právě Sharks klubem, kde české hokejisty zase tolik v lásce neměli. Trenéři jako Darryl Sutter a Ron Wilson nebyli příznivci hráčů ze středu Evropy.

Podle Jágrova otce to byl právě Wilson, který ještě dlouho po olympiádě v Naganu nemohl strávit, že Češi vyřadili ve čtvrtfinále tým USA, na jehož lavičce stál...

„Vždycky je samozřejmě lepší, když tu máte Čecha, který má podobnou mentalitu a můžete s ním mluvit o čemkoli," vyprávěl centr Dallasu Hanzal, jenž zažil kupu Čechů i kabině Arizony.

Teď je vděčný za společnost, jakou mu u Stars po návratu na led dělají Radek Faksa a Roman Polák. Jiní takové štěstí na české spoluhráče nemají.

Reklama