Hlavní obsah

Každým zápasem se učím, přiznává Chytil

Toronto

V září oslavil Filip Chytil teprve 19 let, ale v NHL sbírá body téměř v každém utkání. Za posledních pět utkání vstřelil gól a přidal tři asistence. Naposledy v sobotu proti Torontu nahrál útočník New Yorku Rangers na gól Kevinu Hayesovi. V závěru utkání za stavu 4:2, vstřelil Kreider, ještě kontaktní gól, ale Marner do prázdné branky dvacet vteřin před koncem upravil na konečných 5:3.

Foto: Andres Kudacki, ČTK/AP

Filip Chytil (72) v utkání proti Vegas.

Článek

V poslední době se vám daří v pěti zápasech čtyři body...

Těžko říci, protože jsme dnes prohráli, ale osobně se cítím výborně, protože mi starší hráči pomáhají. Snažím se hrát, jak nejlépe umím. Do všeho jdu naplno. Sice jsme dnes nevyhráli, ale zítra hrajeme další zápas proti Philadelphii, tak není všemu konec.

Číslo 72 bylo hodně vidět na ledě a skutečnost, že bylo na ledě i při závěrečné power-play svědčí o tom, že má důvěru trenéra Davida Quinna...

Jsem moc rád, že mne tam poslal. Vážím si každého střídání, každé vteřiny, když jsem na ledě a je to skvělé, ale při té power-play jsme dostali gól, ačkoliv jsme měli šanci vyrovnat. Škoda. Ale to je hokej.

Byl jste draftován jako jednadvacátý v prvním kole. Bylo to pro vás překvapením?

Pro mne to bylo velké překvapení. Jsem rád, že si mne vybrali, že již tady hraji druhou sezónu a snažím se vybudovat tady nějakou pozici. Letos již mám víc zápasu než loni za celou sezónu. Každým zápasem, co hraji, se učím. Navíc jsem v týmu s velkou tradicí v mužstvu, z originální šestky.

Jaká byla vaše cesta do NHL?

Byla to láska k hokeji. S bratrem jsme začínali na zahradě v Kroměříži. Někdy i s rodiči... Pořád jsme drželi hokejku v ruce. To mi v dětství hodně pomohlo. Později to byl hokej ve Zlíně.

Kterému týmu jste fandil jako kluk?

V Česku to byl samozřejmě Zlín, kde jsem vyrůstal. V NHL jsem fandil hlavně českým hráčům. Fantastická byla videa Jaromíra Jágra, když hrál za Pittsburgh. Hodně jsem se tedy díval na Pittsburgh. Často jsem také sledoval Sidney Crosbyho a Jevgenije Malkina. Více mne zajímali jednotliví hráči, od kterých jsem se snažil naučit, co nejvíce a nebylo jich málo.

Po Vánocích začíná mistrovství světa juniorů. Určitě byste tam byl nominován. Není vám líto, že se nezúčastníte?

Rád bych reprezentoval Českou republiku, ale jsem moc rád, že jsem tady. Je to nejlepší liga na světě a splnil se mi sen. Jsem šťastný, že jsem v New Yorku, Rangers jsou pro mne prioritou.

Blíží se Vánoce, zítra hrajete s Philadelphií doma. Jak je oslavíte?

Nedávno jsem tu měl rodinu, které děkuji za podporu. Jsem rád, když mi někdo navštíví. Vánoce však hlavně oslavím s přítelkyní a doufám, že trochu přece jen odpočinu.

Reklama

Související témata: