Hlavní obsah

Havlát opět vypadl ze sestavy Chicaga kvůli zranění

CHICAGO

Hokejový útočník Martin Havlát je opět zraněný a není jisté, jak dlouho ho bude Chicago kvůli nataženým tříslům postrádat. Předpoklady hovoří o jednom až dvou týdnech. Český křídelní hráč nezasáhl již do posledních dvou utkání svého týmu proti Nashvillu a Phoenixu.

Článek

Blackhawks se tak ocitají ve značně svízelné situaci. Havláta nutně potřebují v honbě za příčkami zajišťujícími play-off, na něž ztrácí šest bodů, ale při tomto druhu zranění nemohou Havlátův návrat na led uspěchat. "U třísel je opravdu těžké něco odhadovat," řekl trenér Denis Savard deníku Chicago Tribune. "Může to být na týden, ale také na dva," dodal Savard. Nebo také na dva měsíce, připomínají zámořská média případ hvězdy Minnesoty Mariána Gáboríka.

Savard je však optimistou. "Není to tak hrozné, je to jen natažené," upřesnil Savard s tím, že nevyloučil Havlátův návrat do týmu ve středu, kdy Chicago hostí Buffalo. "Uvidíme, jak to bude vypadat v pondělí a úterý."

Trenér Savard si je dobře vědom, že Havlátovo zranění je ošidné, ale bez něho se Blackhawks vůbec nedaří. Z 21 utkání bez svého lídra zaznamenali pouhých šest výher. "On je zcela bez pochyby velice důležitou součástí našeho týmu. Chtěl bych ho mít samozřejmě v sestavě, ale stále věřím, že můžeme zvládnout vyhrávat i bez něho," řekl kouč.

Havlát naplňuje očekávání

Pětadvacetiletý Havlát, který se stal největší posilou Blackhawks před začátkem sezóny, zatím naplňuje očekávání, neboť vede klubové statistiky, přestože sehrál jen polovinu utkání, co v pořadí druhý Bryan Smolinski. Jeho rozlet však komplikuje už druhé zranění. Současnému problému s třísly ze čtvrtečního utkání na ledě St. Louis předcházelo poranění kotníku krátce po startu probíhající sezony a následně nucená absence v 19 utkáních.

Havlát v tomto ročníku zámořské soutěže dosud odehrál ze zdravotních důvodů jen 21 utkání, v nichž si stihl připsat 26 kanadských bodů za 13 branek a 13 asistencí. Jeho přínos pro tým však dokazuje i jiná statistika. V hodnocení účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách je mladoboleslavský rodák se 16 plusovými body ve svém klubu suverénně nejlepší a drží se i mezi elitní patnáctkou celé NHL.

Blackhawks pronásledují různá zranění klíčových hráčů již několikátou sezonu po sobě. Nedělní zápas s Phoenixem navíc museli kromě Havláta vynechat i obránci Jassen Cullimore a Adrian Aucoin. Slovenský centr Michal Handzuš je kvůli zranění kolena mimo hru pravděpodobně až do konce sezony.

Reklama

Související témata: