Hlavní obsah

Sidney Crosby vymazal z hlasování Jágra

NEW YORK

Úterní oficiální zveřejnění výsledků hlasování fanoušků NHL, které od roku 1986 určuje zahajovací sestavy pro každoroční All Star Game, přineslo očekávaný historický zápis do kronik kanadsko-americké soutěže. Lídr produktivity, Kanaďan Crosby z Pittsburghu Penguins, byl do úvodní formace východní konference zvolen ve věku 19 let a 5 měsíců.

Článek

Překonal tak českého útočníka Jaromíra Jágra. Ten byl o šest měsíců starší, když jej diváci poslali do All Star Game poprvé.

"Věk není rozhodující. Je úplně jedno, kolik kterému hráči je," komentoval to Crosby. "Je to pro mě obrovská čest. Jako malý jsem ty zápasy sledoval. Kdo by si pomyslel, že si jednou taky zahraju," řekl. Mladý útočník Tučňáků získal nejvíce hlasů ze všech hráčů soutěže, celkem 825 783, což je druhý nejlepší výsledek v celé historii. V roce 2000 dostal Jaromír Jágr 1 020 736 hlasů.

Druhý skončil poslední vítěz kanadského bodování Joe Thornton ze San Jose Sharks s 663 931 hlasy a třetí byl obránce Buffala Brian Campbell se 602 982 hlasujícími fanoušky. Pro Crosbyho to bude vůbec první účast na svátku zámořského hokeje, který se tentokrát uskuteční 24. ledna  v American Airlines Center, domovském stánku hokejistů Dallas Stars. Žádný z českých hokejistů se do výběru nedostal.

Nejpilnější fanoušky má Buffalo

Tento rok příznivci do zahajovacích sestav zvolili nebývalé množství nováčků, z dvanácti bruslařů jich bude rovných šest nastupovat na led poprvé v dresu jedné z konferencí. Nejčastější zastoupení má ve výběru Buffalo Sabres, které dodalo ze šestice hráčů Východní konference rovnou polovinu. San Jose Sharks dodalo do výběru Západu borce dva, ostatní kluby nemají vícenásobné zastoupení.

Z hostitelského Dallasu se nikomu nepodařilo prodrat na příčky pořadí, které by zaručily účast na ledě při zahájení utkání, nejlépe si vedl dallaský brankář Marty Turco, jenž obsadil třetí místo mezi gólmany Západní konference a na ledě se tak určitě objeví na jednu třetinu.

"Fitzpatrickománie" skončila těsně pod vrcholem

Vancouverský obránce Rory Fitzpatrick skončil na třetím místě mezi obránci Západní konference. Neznámý borec se stal obětí "Fitzpatrickománie", akce, jíž vymyslel jeden fanoušek s myšlenkou odměny pro zástupce hráčů "nehvězd" a strhl na svou stranu celý svět, včetně hráčů a funkcionářů NHL. Účast v All Star Game unikla hráči o pouhých 23 000 hlasů, i tak ale s celkovým počtem 550 177 hlasů stanovil nový rekord pro hráče, který nebyl v základní nabídce pro hlasování.

Východní konference:
Ryan Miller 539 635 hlasů - Brian Campbell (oba Buffalo) 602 982, Sheldon Souray (Montreal) 534 647 - Sidney Crosby (Pittsburgh) 825 783, Daniel Briere (Buffalo) 475 857, Alexandr Ovečkin (Washington) 475 297
Západní konference:
Roberto Luongo (Vancouver) 484 861 - Scott Niedermayer (Anaheim) 591 657, Nicklas Lidström (Detroit) 573 069 - Joe Thornton (San Jose) 663 931, Joe Sakic (Colorado) 473 47, Jonathan Cheechoo (San Jose) 444 885

Reklama

Související témata: