Hlavní obsah

Kotalík rozhodl v nájezdech o vítězství Buffala

NEW YORK

Český útočník Aleš Kotalík proměnil v pátečním utkání NHL svůj samostatný nájezd a rozhodl tak o vítězství hokejistů Buffala nad Vancouverem 4:3 po penaltovém rozstřelu. Následně byl vyhlášen první hvězdou zápasu. V dresu Canucks se jednou střelecky prosadil Jan Bulis, asistenci si připsal zadák Lukáš Krajíček.

Článek

Na konci řádné hrací doby sice Sabres prohrávali rozdílem jedné branky, čtyřicet sekund před sirénou ale dokázal srovnat stav Chris Drury. V prodloužení gól nepadl a o vítězi rozhodly samostatné nájezdy. V druhé sérii nejprve dokázal skórovat útočník Sabres Maxim Afinogenov, ale ihned mu odpověděl Brendan Morrison. Rozuzlení tak přinesl až Kotalík.

Rodák z Jindřichova Hradce při penaltovém rozstřelu pozorně sledoval reakce brankáře Canucks Danyho Sabourina a rozhodl se pro blafák do bekhendu. "Věděl jsem, že když to provedu správně, puk skončí v síti," řekl po utkání novinářům. Sabourin, který kryje záda brankářské jedničce Robertu Luongovi, přitom nepodal špatný výkon. "Na to, že skoro nenastupuje, se opravdu ukázal. Všechny nás mrzí, že jsme pro něho nedotáhli zápas do vítězného konce," litoval kouč Vancouveru Alain Vigneault.

Radost z vítězství ale týmu Sabres zkalilo zranění Kotalíkova krajana Jiřího Novotného. Talentovaný Čech dopadl po Greenově ataku v závěru první třetiny těžce na led a poranil si kotník. Jak vážné jeho zranění je, zatím není jasné.

Hašek Columbus tentokrát nezastavil

Hokejisté Detroitu se představili na ledě Columbusu a na svého divizního soupeře tentokrát nestačili. Domácí přehráli Red Wings 3:1, na posledním gólu Blue Jackets se podílel i český útočník David Výborný. Dominik Hašek v brance Detroitu si připsal 24 úspěšných zákroků.

Domácí si tak spravili chuť po čtvrtečním debaklu 0:4 v Nashvillu a hostům připravili první porážku po sérii pěti výher. Českého brankáře Haška navíc zastínil jeho protějšek Fredrik Norrena, který za svá záda pustil pouze jednu z 42 střel Red Wings. "Je dobře, že jsme se zlepšili. Musíme si uvědomit, že máme na to porazit i ty nejlepší týmy," prohlásil spokojený gólman Columbusu.

Jeho slova potvrdil i trenér Rudých křídel Mike Babcock. "Co byly zavedeny platové stropy, může každý porazit každého. Je to hodně vyrovnané, mezi jednotlivými týmy už není takový rozdíl. Je to jednoduché: když nepodáte nejlepší možný výkon, nevyhrajete," dodal Babcock.

Anaheim ztrácí dech

Slovenský útočník Minnesoty Marián Gáborík odehrál v Chicagu sedmé střetnutí po dlouhé pauze vynucené zraněním třísel a opět potvrdil skvělou formu. Do branky Blackhawks se trefil dvakrát a stal se hlavním strůjcem vítězství hostů 3:0. V posledních pěti utkáních nastřílel Gáborík sedm gólů. Hokejisté Wild navíc uspěli počtvrté za sebou na cizím ledě a zaznamenali tak klubový rekord.

"Když skočím na led, nemyslím na střílení branek. Chci hlavně hrát. A když jsem na ledě, jde to nějak samo," prohlásil čtyřiadvacetiletý slovenský útočník. "Říkal jsem, že je to skvělý hokejista. Je to typ hráče, který dokáže dostat puk do branky z jakéhokoli místa na ledě," pochválil svého svěřence kouč Minnesoty Jacques Lemaire.

V posledních zápasech se naopak nedaří hokejistům Anaheimu. Celek z ligové špičky v pátek nastoupil na ledě Calgary a z duelu vyšli úspěšněji domácí. Ducks podlehli Plamenům těsně 2:3 a prodloužili sérii svých porážek na čtyři. Flames naopak dosáhli pátého domácího triumfu za sebou.

Statistika pátečních zápasů NHL:
Columbus - Detroit 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Branky: 17. Fritsche, 28. Svitov, 58. Foote (Výborný) - 45. Franzén. Dominik Hašek odchytal za Detroit 58 minut, ze 27 střel inkasoval 3 góly a úspěšnost zásahů měl 88,9 procenta. Střely na branku: 27:42. Diváci: 18.136.
Calgary - Anaheim 3:2 (2:0, 1:1, 0:1)
Branky: 1. Phaneuf, 12. Tanguay, 30. Yelle - 36. a 42. S. Niedermayer. Střely na branku: 22:24. Diváci: 19.289.
Chicago - Minnesota 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Branky: 20. a 43. Gáborík, 32. Veilleux. Střely na branku: 24:26. Diváci: 12.333.
Buffalo - Vancouver 4:3 po sam. nájezdech (1:0, 0:2, 2:1 - 0:0)
Branky: 8. Pominville, 42. Gaustad, 60. Drury, rozhodující sam. nájezd Kotalík - 25. Pyatt (Krajíček), 37. Bulis, 48. Näslund. Střely na branku: 36:28. Diváci: 18.690.

Reklama