Hlavní obsah

Mrazivá Hossova zpověď: Kůže se mi téměř rozpadala, bál jsem se dotýkat svých dětí

Praha

Byl to šok, když předloni v létě oznámil, že kvůli kožní nemoci způsobující mu alergické reakce na hokejovou výstroj minimálně na rok přerušuje kariéru. Loni v květnu pak vynikající slovenský útočník Marián Hossa musel kvůli přetrvávajícím potížím skončit s hokejem nadobro. Trojnásobný vítěz Stanley Cupu s Chicagem nyní pro server theathletic.com prozradil o své chorobě více.

Foto: Profimedia.cz

Marián Hossa v roce 2015 se Stanley Cupem, který v dresu Chicaga vyhrál potřetí.

Článek

Dnes čtyřicetiletý Hossa musel v sezoně 2016/17, která pro něj byla tou poslední, užívat kvůli progresivní kožní chorobě silné léky, které vyžadovaly pravidelné krevní testy kvůli případným vedlejším účinkům.

Když se vyskytly první příznaky nemoci, různými procedurami si snažil kariéru prodloužit. Trenéři v Chicagu mu dokonce umožnili vynechávat tréninky, mohl naskakovat jen do zápasů. Ani to ale nepomáhalo...

Foto: Profimedia.cz

Marián Hossa spojil převážnou část své kariéry v NHL s Chicagem.

„Na konec kariéry jsem (v první chvíli) opravdu nemyslel, jenže moje tělo a ekzémy mi nakonec pověděly, že není jiná možnost. Moje kůže se téměř rozpadala, měl jsem i výtoky z ran," rozpovídal se útočník, který za devatenáct sezon strávených v NHL odehrál 1309 zápasů, v nichž si připsal 525 gólů a 609 asistencí. V play off pak nastoupil do 205 utkání s bilancí 52 branek a 97 přihrávek.

Zdravotní problémy však neměly dopad jen na Hossův hokejový život, ale i ten osobní. „Byl jsem stále ve skvělé kondici, cítil jsem se dobře. Když jsem ale přišel domů, bál jsem se dotýkat svých dětí, protože moje pokožka nebyla v dobrém stavu," vzpomíná Hossa.

„Řekl jsem si, že takhle bych na tom být neměl. Že bych neměl každý den jíst prášky jenom proto, abych mohl hrát hokej. Byly to totiž silné léky a jednou za dva týdny jsem musel chodit do nemocnice na kontrolu krve," popisuje Hossa.

Foto: Profimedia.cz

Marián Hossa v dresu Chicaga.

„Ptal jsem se sám sebe, jaký smysl má, abych s hokejem pokračoval. Mám svůj život, rodinu. Nechtěl už jsem riskovat tím, že budu další rok na lécích. Došel jsem tedy do bodu, kdy jsem musel učinit velké rozhodnutí. Musel jsem to brát tak, že mi tělo řeklo stop," uvedl jeden z nejlepších útočníků slovenské historie.

Momentálně si tak užívá hokejového důchodu, byť jeho platný kontrakt v NHL mu vyprší až po sezoně 2020/21, takže kariéru oficiálně do té doby ukončit nemůže. Nepatří už ale Chicagu nýbrž Arizoně, jelikož byl v červenci loňského roku součástí rozsáhlé výměny.

Coyotes do Chicaga tehdy vyměnili Marcuse Krügera, juniora MacKenzieho Entwistla, Jordana Malettu, Andrewa Campbella a volbu v pátém kole draftu 2019. Opačným směrem zamířili Vinnie Hinostroza, Jordan Oesterle, volba ve třetím kole draftu 2019 a právě Hossův kontrakt na 5,275 milionů dolarů za sezonu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články