Hlavní obsah

Měli zářit Crosby a Ovečkin, ale zastínil je Briere

DALLAS

Mladíci Sidney Crosby z Pittsburghu a Alexandr Ovečkin z Washingtonu neovládli Utkání hvězd NHL v Dallasu a zůstali ve stínu zkušenější hráčů. Devatenáctiletý Crosby vyšel bodově naprázdno, a o dva roky starší Ovečkin jednou skóroval. Naopak zazářil Daniel Briere z Buffala, který byl spolu s nimi vybrán fanoušky do zahajovací sestavy Východní konference a rovněž v exhibici debutoval.

Článek

Vůbec ale nečekal, že by při porážce svého výběru 9:12 mohl získat ocenění MVP pro nejužitečnějšího hráče. "Měl jsem dojem, že to bude někdo z vítězného týmu. Když ale na mě začala mířit kamera, tušil jsem, že mám šanci," podotkl devětadvacetiletý Briere, který statisticky ovládl All Star Game. Zaznamenal pět bodů za gól a čtyři asistence.

Briere se na bod přiblížil rekordu Maria Lemieuxe z roku 1988 a zařadil se k dalším sedmi hráčům, který zaznamenali v exhibici pět kanadských bodů. "Vůbec jsem netušil, že rekord je šest bodů. Víte, jak to chodí. Máte body, když spoluhráči dávají góly. Věděl jsem, že mám pět bodů, ale člověk na to při hře nemyslí," připojil Briere, který si spravil chuť po pondělních těžkostech s cestováním, kvůli nimž málem nestihl úvodní trénink.

Sakic si polepšil v historických tabulkách

Cena pro nejužitečnějšího hráče z poraženého týmu není ničím neobvyklým, protože se to stalo již počtvrté za sebou. V roce 2004 byl vyhlášen Joe Sakic za hattrick při porážce Západu 4:6, o rok dříve získal toto ocenění při prohře Východu 5:6 Dany Heatley, jenž čtyřmi góly v utkání vyrovnal historický rekord Wayna Gretzkého, a v roce 2002 Eric Daze. Tehdy jeho Výběr Severní Ameriky prohrál se zbytkem světa.

Trenér Lindy Ruff zařadil svého svěřence z Buffala do formace s Danym Heatleym a Hossou a toto trio zaznamenalo celkem dvě branky a deset asistencí. Hossa mohl být také jedním z kandidátů na MPV utkání se čtyřmi nahrávkami. Ze Západu si připsali čtyři body za dvě branky a stejný počet asistencí Rick Nash a Brian Rolston, český útočník Martin Havlát z Chicaga zaznamenal tři body za dvě trefy a jednu přihrávku, zatímco Joe Sakic se posunul v historických tabulkách díky čtyřem asistencí.

"Daniel byl hvězdou zápasu a zasloužil si to. Měl skvělý produktivní večer a byl klíčovým hráčem v několika krásných kombinacích," ocenil klubového spoluhráče Ryan Miller. Ruff přitom netušil, jakou má Briere bilanci, jinak by mu prý dal v závěru více prostoru, aby mohl na Lemieuxe zaútočit. "Nevěděl jsem na konci zápasu, kolik bodů má. Byl to ale pro Daniela velice speciální večer," doplnil Ruff.

Gretzky napoprvé také nebodoval

Crosby s Ovečkinem dostali k sobě čerstvě osmatřicetiletého Brendana Shanahana a neprosadili se. "Padlo jednadvacet branek a vy myslíte, že jsem mohl jednu dát?" vtipkoval s novináři Crosby. "Měl jsem několik šancí, ale prostě to tam nepadlo," doplnil nejproduktivnější hráč soutěže, který se stal nejmladším hokejistou vybraným do zahajovací formace. Crosbymu se to podařilo v devatenácti letech a pěti měsících, čímž překonal Jaromíra Jágra. Ten se v roce 1992 rovněž při působení v Pittsburghu dočkal této pocty měsíc před dvacátými narozeninami.

Crosby napodobil Wayna Gretzkého, s nímž je jeho talent srovnáván. Nejlepší hráč světa, který dokázal vedle Crosbyho jako jediný teenager ovládat kanadské bodování NHL, při svém první startu v All Star Game v roce 1980 také nebodoval. "Tak to se cítím o trochu líp," dodal Crosby v dobrém rozmaru. Ovečkin se prý snažil, aby kanadskému talentu pomohl. "Snažil jsem se mu pomoct ke gólu. Při příštím All Star Game mu to vyjde. Bylo tam několik situací, kdy bych normálně střílel, ale hráli jsme pro fanoušky a přihrával jsem také Sidneymu, ale prostě to nevyšlo," řekl Ovečkin.

Sedmatřicetiletý Sakic se ze střelce z roku 2004 změnil v tvůrce brankových situací. Díky čtyřem asistencím se stal nejlepším nahrávačem historie Utkání hvězd, když se šestnácti překonal Marka Messiera. Na třetím místě produktivity exhibice ztrácí s 22 body už jen tři na vedoucího Gretzkého a jediný na druhého Maria Lemieuxe. "Bylo to otevřené utkání s řadou gólů. Nevím, co víc k tomu chcete slyšet," doplnil stroze kapitán Západu.

Reklama