Hlavní obsah

Martin Havlát: V Chicagu je skvělá parta

CHICAGO

Český hokejista Martin Havlát se v zámořské NHL stal velmi rychle novou oporou a tahounem Chicaga Blackhawks, což mu vyneslo také premiérovou účast v tradičním Utkání hvězd. V něm o sobě dal ve středu vědět dvěma góly a jednou přihrávkou, ale jak sám řekl, je to jen exhibice a on potřebuje především dobré výsledky se svým klubem.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Martin Havlát.

Článek

Havlát změnil v průběhu léta poprvé v NHL působiště, když byl součástí výměny mezi Chicagem a Ottawou, která ho v roce 1999 draftovala. S Blackhawks se následně dohodl na lukrativní smlouvě s platem 18 miliónů dolarů za tři roky. "Vše bylo pro mne nové, ale je tu skvělá parta kluků, takže až na pár zranění, která jsem měl, je to fajn," shrnul Havlát v rozhovoru pro ČTK své pocity v novém působišti.

V první třetině sezóny šlo podle jeho slov vše možná až nad očekávání dobře, pak přišla náhlá změna. "Začali jsme skvěle, ale pak jsme měli spoustu zraněných hráčů. Teď se nám nedařilo, ale chceme to ještě určitě zkusit zlomit a zabojovat. Po té několikadenní pauze kvůli Utkání hvězd bychom mohli hrát s čistou hlavou a zapomenout na tu sérii porážek," řekl hokejista s přezdívkou "Mach 9", kterou dostal v souvislosti s rychlým bruslením a číslem, které nosil v Ottawě.

Již několik týdnů se v souvislosti s Blackhawks objevují spekulace o další posile velkého kalibru. "Pořád se mluví o nějakém dalším posílení, ale zatím se nic konkrétně neděje, tak uvidíme. Pro nás bylo hlavně velkou ztrátou zranění Michala Handzuše, ten nám moc chybí. Aby ne, je to náš nejlepší centr," litoval Havlát zranění slovenského spoluhráče, s nímž hrál v jednom útoku. Handzuš stihl v této sezóně odehrát pouhých osm zápasů, připsal si v nich osm bodů za tři góly a pět přihrávek.

Kotník stále cítí

Ani mladoboleslavský rodák Havlát, jenž si v době výluky v NHL zahrál také extraligu v dresu pražské Sparty, však nebyl různých zranění zdaleka ušetřen. Nyní je opět relativně v pořádku. "Kotník už je v pohodě. Cítím ho sice každý zápas, ale dá se s tím normálně hrát a nijak to moji hru neovlivňuje," řekl Havlát ke svým zdravotním peripetiím, kvůli nimž musel vynechat 22 zápasů.

Přesto je jasným lídrem klubu. Po obránci Duncanu Keithovi je druhým herně nejvytíženějším hokejistou Chicaga a kraluje také nejsledovanějším statistikám s počtem 32 kanadských bodů za 15 branek a 17 přihrávek. V hodnocení účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách má na kontě 13 plusových bodů, přičemž druhý v pořadí finský obránce Lasse Kukkonen jich nastřádal jen šest.

K zajištění postupových pozic do vyřazovacích bojů je to však stále málo, sám Havlát na vše nestačí. Blackhawks ztrácejí na poslední postupové místo již 13 bodů, což je hodně také s ohledem na systém, jenž výhru odměňuje jen dvěma body. "Šance na play off však stále je. Ta špatná série nám nepomohla, ale určitě je pořád o co hrát. Musíme hned od dalšího zápasu začít dělat body, hrát to, co si v kabině řekneme, a pokusit se naopak o nějakou sérii dobrých výsledků," řekl odhodlaně Havlát.

Výměna trenéra prospěla

Chicago po špatném vstupu do sezóny nastartovala výměna trenéra. Na konci listopadu vystřídal Trenta Yawneyho jeho asistent Denis Savard, kterého s Blackhawks pojí dlouhodobé pouto. "Savard je trošku jiný než Yawney. Je víc emotivní, ale hokej miluje. Je to pro něho nová zkušenost a my jsme teď jak na houpačce, tak se snad vrátíme zase k dobrým výsledkům," přál si Havlát.

Tradiční klub z "Original Six", tedy z šestice, jenž byla u založení NHL, čeká na úspěch ve Stanleyově poháru velmi dlouho, dokonce nejdéle ze všech klubů NHL - už od roku 1961. "Tady jsou skutečně všichni hladoví po výsledcích a play-off. Aby ne, za posledních osm sezón se tu hrálo jedinkrát. Celý tým se postupně doslova překopal. Nyní je mladý a tím i trochu nezkušený, což je dobré do budoucnosti, ale my se chceme pokusit něco udělat už v této sezóně," uvedl Havlát.

Týmu přitom nijak výrazně nepomáhají diváci, kdysi proslavení jako jedni z nejbouřlivějších v celé NHL. "Už to není úplně to, co to bývávalo před lety. Diváci hodně chodili, když se nám dařilo. Ale když se prohrává, tak jich chodí málo. Chtělo by to, aby jich chodilo víc. To je však na nás dostat je zpět do hlediště našimi výhrami," prohlásil Havlát.

Pětadvacetiletý útočník by však v případě neúspěšných dostihů za vyřazovacími boji o Stanleyův pohár mohl být jednou z velkých posil reprezentačního týmu na mistrovství světa v Rusku. "V prvé řadě je tu NHL a pak se uvidí. Ale zcela upřímně v tuto chvíli nad ničím jiným než nad zápasy v NHL nepřemýšlím," řekl Havlát.

Reklama

Související témata: