Hlavní obsah

Ve Vancouveru propukla euforie

Vancouver je v euforii a vychutnává si čerstvý fakt, že bude hostitelem zimních olympijských her v roce 2010. Když Mezinárodní olympijský výbor z Prahy oznámil, že olympiáda patří západokanadské metropoli, tisíce lidí ve vancouverské aréně GM Place vybuchly v jásot a rozhlasové stanice hlásily, že jde o úspěch celé Kanady.

Foto: ČTK/AP

Stadion BC Place (vpravo) a silueta kanadského Vancouveru

Článek

Napětí přitom panovalo do poslední chvíle. Po prvním kole voleb zavládla radost i zděšení. Radost z toho, že vypadl nejtěžší soupeř, rakouský Salcburk, a zděšení proto, že jihokorejský uchazeč Pchjongčchang si na outsidera vedl nebývale dobře.

"Trhalo to nervy," řekl televizi CTV News kanadský premiér Jean Chrétien chvíli poté, co zazněla zpráva o vítězství Vancouveru. Chrétien přitom dorazil do Prahy jen pár hodin před hlasováním a jak přiznal, stačil si jen trochu odpočinout a převléknout se.

"V těchto věcech panuje nejistota, nikdy nevíte. Všichni vám říkají, že je to jasné, ale opravdu nevíte," řekl Chrétien v narážce na předběžné spekulace o vítězství Vancouveru.

Něco za něco

Podle kanadských sdělovacích prostředků se v druhém kole překlopily hlasy evropských členů MOV na kanadskou stranu. A to ve zřejmém očekávání, že Evropané získají na svou stranu Kanaďany, až se bude rozhodovat o letních olympijských hrách v roce 2012. Mezi uchazeči jsou například Londýn, Paříž, Madrid či Lipsko.

Kanada tento týden nevyjde z oslav. V pondělí si připomněla 136. výročí svého vzniku a na sobotu se chystá shromáždění na jednom z hlavních vancouverských náměstí Plaza of the Nations.

Vítězství nepřišlo zadarmo. V posledních pěti letech Vancouver a středisko zimních sportů Whistler, považované za jedno z nejlepších v severní Americe, vložily do propagace 34 milionů kanadských dolarů. A další stamiliony budou muset ještě vložit, aby dostavěly potřebná zařízení.

Přijede více turistů

A jak se na věc dívají obyčejní Kanaďané a obyvatelé Vancouveru? V rozhovorech pro místní rozhlasovou stanici CKNW většina označovala volbu jako fantastickou a úžasnou, jen jeden muž si posteskl, že olympijské hry jemu osobně nic nepřinesou. Ani lepší práci nebo bydlení, protože žije příliš daleko od Vancouveru.

Kanadští vládní činitelé a podnikatelé si myslí opak. Olympiáda je podle nich věcí celé Kanady, nikoli jen Vancouveru. Hry znamenají stavební práce a příliv turistů, což je pro místní hotely a restaurace v době všeobecného útlumu cestování něco jako pokropení živou vodou.

Reklama

Související témata: