Hlavní obsah

František Kaberle se konečně vrátí do sestavy Caroliny

RALEIGH

Už v úterním utkání Caroliny na ledě Montrealu by se měl v sestavě Hurricanes objevit český obránce František Kaberle. Hokejista, který loni svou vítěznou trefou přispěl k překvapivému zisku Stanleyova poháru, úspěšně dokončil rehabilitaci ramena, jenž následovala po zářijové operaci, a je připraven na návrat do bojů NHL.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

František Kaberle se Stanleyovým pohárem.

Článek

Průběžně osmý tým Východní konference se už jeho zapojení do hry nemůže dočkat. Aby ne, Kaberle byl v minulé sezóně jedním z nejdůležitějších hráčů Caroliny. "Cítím se natolik dobře, abych mohl hrát. Jen doufám, že je to správný pocit, poněvadž od léta uplynula dlouhá doba," řekl Kaberle deníku News Observer.

Carolině se navíc v poslední době vůbec nedaří. Prohrála čtyři zápasy za sebou, z posledních sedmi duelů vytěžila pouhé čtyři body. "Něco není v pořádku," připustil generální manažer klubu Jim Rutherford. "Na každý tým přijde nějaká ta krize, ale u nás to byl už poslední dobou extrém. Občas jsme ukázali, že jsme dobrý tým, ale občas také naprostý opak. Tato nestabilita je frustrující," dodal Rutherford.

Po 55 vynechaných zápasech by velkou roli v cestě za nápravou mohl sehrát právě Kaberle. Ten byl mimo jiné nedílnou součástí speciálních přesilovkových formací v minulé sezóně a z 44 bodů, jenž z něho udělaly nejproduktivnějšího obránce týmu, si jich 17 připsal právě při přesilovkách. Při nedělním tréninku byl také hned mezi desítkou hráčů, kteří výhodnou herní situaci půl hodiny pilně nacvičovali.

Trenér nechce Kaberleho od začátlu přetěžovat

Zkušený třiatřicetiletý obránce chtěl nastoupit již minulé úterý v utkání proti Torontu, jehož dres obléká jeho bratr Tomáš. Rameno však potřebovalo ještě speciální terapii a Kaberle byl nucen návrat na led o pár dnů odložit. Start v úterním zápasu se ale jeví velmi pravděpodobně. Pro Carolinu půjde o první souboj z veledůležité série tří utkání na soupeřových kluzištích, po Montrealu přijdou na řadu ještě Boston a Minnesota. Tedy týmy, které se stále nacházejí v rozsáhlém pásmu tvrdých bojů o play-off.

Trenér Peter Laviolette si však i přes vážnost situace dobře uvědomuje, že svůj klenot nemůže hned od začátku využívat v takové míře, jak by si asi sám přál. "Ne, opravdu nepočítám s tím, že by měl hned hrát 27 minut za zápas," uvedl Laviolette. "Budeme hrát se sedmi obránci a postupně ho zabudovávat zpět do týmu. Byl mimo hru opravdu dlouho. Navíc podstoupil operaci důležitého kloubu," řekl kouč Hurricanes.

S Kaberlem vzroste počet zdravých obránců týmu na deset, což by však po českého zadáka neměl být problém. Možnost zapsání na soupisku a cesty do sestavy mu podle informací z tábora Caroliny uvolní odeslání Antona Babčuka nebo Andrewa Ladda na farmu do Albany.

Reklama