Hlavní obsah

Brankář Vokoun se v NHL dostává do bývalé formy

Hokejový brankář Tomáš Vokoun z Nashvillu je po svém návratu na led opět těžko překonatelnou překážkou a postrachem střelců v kanadsko-americké NHL. Od vynucené pauzy kvůli zranění palce levé ruky zaznamenal své druhé čisté konto, když v sobotu vychytal soupeře z Anaheimu, jenž patří k nejužší špičce soutěže a je mnohými zámořskými experty považován za hlavního favorita bojů o Stanleyův pohár.

Článek

Tentokrát však měl Vokoun výrazně více práce než při svém druhém startu po úspěšné rehabilitaci, kdy 12. ledna odolal všem 22 pokusům hokejistů Columbusu. Nyní si připsal 36 úspěšných zákroků a počet jeho vychytaných nul se v sezoně rozrostl na tři, v celé kariéře v NHL pak na 19.

Vynikající výkon proti Ducks mu navíc vynesl ocenění pro největší hvězdu utkání, přestože vedle soupeře bojoval i s chřipkou. "Už se do toho dostávám zpět a cítil jsem se opravdu dobře. Anaheim měl sice spoustu střel, ale určitě to zase nebylo nejtěžší utkání, které jsem kdy chytal," řekl Vokoun deníku Tennessean.

Zároveň také připustil, že ho ještě čeká spousta práce. "Cítím, že se neustále zlepšuji, ale ještě potřebuji vylepšit několik věcí. Hlavně kontrolu nad dorážkami," uvedl Vokoun.

Arnott: Vrátil se dříve

Jeho návrat na led neprobíhal úplně podle představ gólmana ani klubu, který v současnosti vévodí celé NHL. V prvním utkání po návratu inkasoval právě s Anaheimem čtyřikrát a o týden později proti Detroitu byl dokonce střídán, když za svá záda pustil dvě z osmi střel Red Wings. "Myslím, že se možná vrátil trošičku dříve, než by měl," uvedl Vokounův spoluhráč a centr týmu Jason Arnott.

Zároveň však přispěchal s vysvětlením, že něco podobného se stává velmi často. "Zvláště zraněným hráčům, kteří hrají ve svých týmech důležitou roli. Chtějí co nejdříve naskočit zpět, aby pomohli týmu. I my jsme věděli, že ho ruka ještě bolí, když se vrátil po zranění. Ale nyní si již mnohem víc věří. A je určitě pozitivní, že se vrátil ke svému stylu hry," doplnil Arnott.

Vokoun chytal po uzdravení v osmi utkáních, pět z nich Predators vyhráli. Za toto období má průměr 2,56 inkasovaných branek na zápas při úspěšnosti zákroků téměř 91 procent.

Reklama

Související témata: