Hlavní obsah

Trump přijal hokejisty Washingtonu včetně Vrány s Kempným

Americký prezident Donald Trump přijal v souladu s tradicí úřadující vítěze Stanleyova poháru, kteří tentokrát nemuseli do Bílého domu vážit dlouho cestu. Loni v červnu dosáhli kýženého triumfu poprvé v historii Washington Capitals, s kterými pondělní návštěvu absolvovali také čeští hokejisté Michal Kempný a Jakub Vrána.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Prezident USA Donald Trump přijal v Bílém domě úřadující šampiony NHL, hokejisty Washington Capitals.

Článek

Trump týmu pogratuloval a uvedl, že je pro něj o to větší poctou Capitals přijmout, neboť jim fandí. "Přivezli jste Stanley Cup a byly u toho tisícovky fanoušků po celém městě. A já mám takový pocit, že se to stane znovu. Jste šampioni, vítězové. A máte srdce šampionů. Myslím, že šance na další triumf je opravdu velká," prohlásil Trump.

Hráči včetně útočníka Vrány a zraněného obránce Kempného, který chodí o berlích, trenéři a další členové týmu si užili třičtvrtěhodinovou soukromou prohlídku Bílého domu. Setkání s Trumpem bylo zároveň poslední příležitostí, jak si v pozici obhájců užít chvilky v blízkosti slavné hokejové trofeje. Zanedlouho už se v zámoří rozjedou vyřazovací boje, které určí nového šampiona.

"Tohle je dobrá připomínka toho, jak jedinečná věc se téhle partě povedla. Taková závěrečná kapitola celého příběhu, od níž se posuneme do závěru základní části a snad i k nějakému úspěchu v letošním play off," uvedl trenér Todd Reirden.

Velkou chválu si od Trumpa vyslechl ruský kanonýr Alexandr Ovečkin. "Jste skvělý hráč a mimořádný sportovec," uvedl prezident. "Pro nás je to obrovská pocta tady být a osobně se s vámi setkat. Pokusíme se vyhrát znovu. Máme stejný tým, který je zkušený, k tomu velmi dobrou partu. Určitě to zkusíme znovu," odvětil kapitán Washingtonu.

Trio hráčů setkání s Trumpem odmítlo

Trio hráčů návštěvu odmítlo. S Trumpem se odmítli setkat Kanaďané Braden Holtby a Brett Connolly i Devante Smith-Pelly, který je momentálně na farmě v Hershey Bears. "Musím zůstat upřímný sám k sobě a věrný svým hodnotám. Věřím, v co věřím, proto musím pozvání zdvořile odmítnout," řekl před pár dny brankář Holtby, jenž nesouhlasí s Trumpovými názory.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump v rozhovoru s Alexandrem Ovečkinem, kapitánem držitelů slavného Stanleyova poháru.

Mnoho hráčů Capitals se vyjádřilo v tom smyslu, že rozhodnutí jít do Bílého domu nemá nic společného s politikou. Američan Brooks Orpik, jenž byl v Bílém domě již za vlády Baracka Obamy po vítězství s Pittsburghem v roce 2009, řekl, že tato návštěva rozhodně není automaticky podporou toho, kdo je zrovna v úřadu.

Holtby věří, že jeho postoj nenaruší vazby v týmu. "Mnohem důležitější je naše příprava na play off. Věřím, že pro kluky půjde o dobrou zkušenost a pak už se zase vrhneme naplno na hokej," řekla týmová jednička.

Trump dostal od Capitals červený dres s číslem 45, které symbolizuje, že je 45. prezidentem Spojených států amerických, a zlatou hokejku.

Capitals loni ve finále porazili Vegas a mezi aspiranty na zisk Stanley Cupu patří i letos. "Myslím, že uspějete. Jsem na vás vážně pyšný, hoši. Hodně štěstí! Budeme vás rozhodně sledovat," řekl Trump.

Reklama

Související témata: