Hlavní obsah

Skrastinš se stane nejodolnějším obráncem historie NHL

DENVER

Pokud osud nepostaví Karlisi Skrastinšovi do cesty nečekanou překážku, stane se lotyšský bek z Colorada ve čtvrtek rekordmanem mezi obránci v historii NHL. Žádný z defenzivních hokejistů totiž nenastoupil ke 487 soutěžním utkáním za sebou, aniž musel nějaké vynechat kvůli zranění či disciplinárnímu prohřešku.

Článek

Dvaatřicetiletý Lotyš v úterním duelu s Floridou vyrovnal rekord jiného "železného muže" Tima Hortona, který v dresu Toronta nevynechal 486 zápasů bez přerušení v letech 1961 až 1969. Před 33 lety ale Horton opilý boural, byl nepřipoutaný a následkům nehody podlehl. Dodnes pod jeho jménem funguje v zámoří síť rychlého občerstvení s koblihami, kterou založil.

"Byl to zápas, který mi navždy zůstane v paměti po zbytek života," řekl Skrastinš po duelu s Floridou. "Navíc vítězný, což byl od spoluhráčů krásný dárek. Musím poděkovat Joe Sakikovi za ten gól v prodloužení," dodal po těsné úterní výhře 5:4 rodák z Rigy. V NHL celkem odehrál 523 zápasů a připsal si v nich 86 bodů, z toho 21 za góly. Jeho výkon je o to cennější, že vyznává fyzický hokej s množstvím soubojů či zblokovaných střel a na ledě stráví přes 21 minut na zápas. Vážná zranění se mu zatím vyhýbají

Ve čtvrtek přivítají Avalanche Atlantu a Skrastinš se svého velkého dne nemůže dočkat. "Nestřílím moc gólů a bodů také moc nenastřádám, tak alespoň v této kategorii budu nejlepší," těšil se. "Hokej nepatří mezi nejjednodušší hry na světě a každou chvíli se v něm někdo zraní. Jsem šťastný, že se mi vážné problémy vyhýbaly. Občas jsem sice byl zraněný, ale poradil jsem si s tím. Na druhou stranu připouštím, že jsem měl i štěstí, bez něj by to nešlo," dodal.

I přes úctyhodné číslo, kterého lotyšský bek dosáhl, má ještě hodně daleko k překonání absolutního rekordu NHL, který drží Doug Jarvis. Ten v letech 1975 až 1987 absolvoval bez přestávky sérii 964 zápasů. Skrastinš to má poměrně daleko už na páté místo Andyho Hebentona (630 utkání). Před ním jsou ještě Craig Ramsay (776), Steve Larmer (884) a Garry Unger (914).

Reklama

Související témata: