Hlavní obsah

Favorit byl zase bit. A ruská star to špatně nese. Za hanebný zákrok hrozí Kučerovovi suspendace

Tampa/Praha

Čekal se od něj ofenzívní ohňostroj. Ostatně jako od celého týmu Tampy. Co chvíli měly zásluhou nejproduktivnějšího hráče základní části NHL Nikity Kučerova vybuchovat gólové rachejtle a fanoušci Lightning se těšili na vítězný marš ke Stanley Cupu. Po úvodních dvou domácích zápasech s Columbusem je ale všechno jinak.

Foto: Chris O'Meara, ČTK/AP

Nikita Kučerov z Tampy (vpravo) v šarvátce Davidem Savardem z Columbusu.

Článek

Největší favorit hraje, jako by měl za krkem závaží, které je stále těžší a těžší. V úvodním utkání Tampa ztratila vedení 3:0 a prohrála 3:4, ve druhém byla horší po všech stránkách a k odvetám do Ohia míří její hráči i s porážkou 1:5 v hlavách.

Kučerov, který měl v základní části famózní průměr 1,56 bodu na utkání a nasbíral jich celkem 128, v play off nevypotil gól ani asistenci. A z rostoucí frustrace možná vyplynul i zákrok, za který mu akutně hrozí suspendace.

Za rozhodnutého stavu ruský útočník ve třetí třetině podrazil beka Blue Jackets Markuse Nutivaaru. Sudí hned signalizoval vyloučení, ale Kučerov ještě finskému hokejistovi, který byl na kolenou a nemohl ataku jakkoli čelit, přirazil hlavu k hrazení...

Po následující potyčce obdržel jeden z největších favoritů na zisk Hart Trophy trest pět minut a do konce zápasu a disciplinárka NHL oznámila, že si Kučerova předvolá ke slyšení..

Jeho zákrok je totiž dost podobný šílenosti, kterou v loňském play off předvedl centr Toronta Nazem Kadri. Ten skoro analogickým způsobem zaútočil u mantinelu na tehdejšího hráče Bostonu Tommyho Wingelse, ale s ještě větší intenzitou. A vzápětí obdržel třízápasový trest.

„Já bych Kučerova suspendoval na jedno utkání," nechal se slyšet televizní expert a bývalý vynikající americký útočník Jeremy Roenick a dodal, že hvězdný status by ruského hráče neměl uchránit od dodatečného trestu.

V Tampě už je nyní dost pochmurná nálada a před odvetami v Nationwide Areně ještě ztratit Kučerova, to by byla pro tým, který v základní části válcoval takřka vše, dost velká jobovka.

„Mě tedy překvapilo, že vůbec dostal pět minut," podivoval se kouč Lightning Jon Cooper. „Ale já to moc neviděl..."

Napodobí Caps?

Tým, jenž vyhrál v sezoně 62 zápasů z 82, vypadá v play off bezradně. Kromě Kučerova se neprosazuje ani kapitán Steven Stamkos, ani mladý Brayden Point a šéf obrany Victor Hedman vyrábí chybu za chybou.

Tampa má ale pořád naději, že dokáže totéž co loni Washington, který také nezvládl úvodní dva domácí starty proti Columbusu, ovšem pak se nadechl k velkému obratu a odrazil se od něj až ke Stanley Cupu.

„Musíme se soustředit na třetí zápas (hraje se v pondělí v 1:00 SELČ). Ten je teď mimořádně důležitý," soudí kapitán Stamkos. Bude v něm mít ale k ruce Kučerova?

Reklama

Související témata: