Hlavní obsah

Jágr má narozeniny, žezlo největší hvězdy ještě předat nemíní

NEW YORK/PRAHA

Nejlepší český hokejista všech dob má ve čtvrtek pětatřicáté narozeniny. Oslavy ale velké neplánuje. Jaromír Jágr teď žije úplně jinými starostmi. Na jeho bedrech leží zodpovědnost za výsledky newyorských Rangers. Postup do play-off znamená slávu, opak zatracení.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Většinou velmi dobře naložený Jaromír Jágr.

Článek

"Řešíme teď spolu úplně jiné věci, než jsou narozeniny. Jarda má jasný cíl a tomu se podřizuje," dokládá Jágrův osobní trenér Marian Jelínek. Čeští spoluhráči v Rangers si ale určitě vzpomenou. Narážky na "pokročilý" věk Jágra zcela jistě neminou.

Odchovanec Kladna za šestnáct sezón v zámoří prošel ohromným vývojem. K pousmání jsou dnes jeho pittsburghské fotografie s "dekou" vlajících vlasů. Přesto existuje jen málo hráčů, jejichž individuální výkony mají tak velký dopad na výsledky celého mužstva. Když je Jágr rozjetý, šlape i tým, jakmile se topí v krizi, přicházejí porážky. V této sezóně si navíc naložil břímě kapitánského céčka.

V NHL za ty roky prošel mnoha vzlety i pády. Samotný Wayne Gretzky ho označil jako svého nástupce. Jágr dokázal, že umí rozhodovat zápasy i bez pomoci velkého pittsburghského učitele Maria Lemieuxe. Jako na evropského hráče na něj ale komentátoři i fanoušci hledí přísnějším měřítkem. Také letos si užil svoje. "Už na to nemá, ať se vrátí na Sibiř," slyšel na svou adresu.

Podle otce jej nejlepší forma teprve čeká

Přesto právě v této sezóně dosáhl historických met. Stal se nejlepším Evropanem v dějinách ligy, překonal hranici 1500 kanadských bodů. Takový Bobby Orr v pětatřiceti už čtyři roky nehrál, Mario Lemieux se vracel do NHL z hokejového důchodu a Gretzky měl před sebou poslední tři sezóny kariéry. Kolik úspěšných let Jágra ještě čeká? "Táta mi říkal, že nejlepší hokej budu hrát v sedmatřiceti," vtipkoval před časem.

Přesto ví, že NHL už žije svitem nastupujících hvězd. I mezi nimi hledá Jágr svého následovníka. "Hlavně Crosby a Ovečkin toho umí na svůj věk strašně moc," chválí mladíky český hokejista. "Oba mají potenciál být velkými hvězdami. Ovečkin jako střelec, Crosby jako tvůrce hry," ukazuje na mladíky.

Po bronzu na olympiádě v Turíně ukončil Jágr svou reprezentační kariéru, čeští fanoušci ale pořád věří, že se v dresu národního týmu ještě objeví. Do zámoří v nejbližších dnech zamíří reprezentační kouč Alois Hadamczik, aby oslovil adepty pro šampionát v Moskvě. Je pravděpodobné, že když už bude v kabině Rangers, přeptá se i Jágra. "O národním týmu jsme spolu určitě nemluvili," říká Jelínek.

Naděje ale umírá poslední. Na úzkém kluzišti při olympiádě ve Vancouveru 2010 by mohl být zase vůdcem českého týmu. V den zahájení her mu ještě stále bude sedmatřicet, a to má podle slov svého otce přece hrát nejlepší hokej...

Reklama