Hlavní obsah

Forsberg přestoupil z Philadelphie do Nashvillu

Útočník Peter Forsberg ve čtvrtek změnil v NHL působiště, odešel z Philadelphie do vedoucího týmu soutěže Nashvillu. Predátoři získali ve třiatřicetiletém hokejistovi zkušenou posilu před bojem o vysněný Stanleyův pohár. Philadelphii, aktuálně nejhoršímu celku NHL, za něj dali útočníka Scottieho Upshalla, obránce Ryana Parenta a práva výběru v prvním a třetím kole letošního draftu.

Článek

"Jsem trošku překvapený, ale tušil jsem to," řekl Forsberg zámořským novinářům. Po této sezóně mu končí dvouletá smlouva s celkovým příjmem 11,5 miliónu dolarů a od července bude nechráněným volným hráčem. Kvůli stálým zdravotním potížím nechce Forsberg uzavírat kontrakt na delší období. "Já jsem se zachoval férově a vzdal se klauzule, že nemohu být vyměněn. Flyers udělali zase něco pro mě a vyměnili mě do dobrého klubu. Měl jsem to tu rád, ale bylo to těžké, když jsem nemohl uzavřít novou smlouvu. Proto mě vyměnili a já to chápu."

Forsbergovu hvězdnou kariéru pronásledují stále zdravotní potíže. V tomto ročníku vynechal 16 zápasů kvůli problémům s třísly, zády a především pravou nohou. Po operaci kotníku mu neseděla brusle a objížděl lékaře, aby mu s řešením pomohli. Po návratu od specialisty ve Švédsku, jehož navštívil v pauze pro Utkání hvězd NHL, zaznamenal kapitán Flyers v devíti zápasech tři branky a devět asistencí.

Veteránský hlas prověřený mnoha bitvami

Flyers se vzhledem k nejisté budoucnosti olympijského vítěze z Lillehammeru a Turína rozhodli neriskovat a Forsberg tak odešel do týmu Tomáše Vokouna, Martina Erata a Marka Židlického. Generální manažer Nashvillu David Poile si od něj slibuje, že do týmu přinese zkušenosti z těžkých zápasů.

"Peter je jedním z nejkomplexnějších hráčů NHL. Ať byl přes sezónu zdravý, nebo ne, v bojích o Stanleyův pohár dělal ten rozhodující rozdíl. Nabídne naší kabině veteránský hlas prověřený mnoha bitvami. Získání hráče tohoto kalibru také znamená pro naše fanoušky zprávu, že Nashville Predators jsou připraveni bojovat na nejvyšší úrovni," prohlásil.

Brzdí jej problémy s kotníkem

Forsberg už ve Stanley Cupu dvakrát triumfoval, v letech 1996 a 2001 uspěl v dresu Colorada. Majitel Hartovy trofeje pro nejužitečnějšího hráče soutěže a Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče z roku 2003 loni absolvoval operaci kotníku a letos kvůli zdravotním problémům odehrál jen 40 zápasů. Zaznamenal v nich jedenáct branek a 29 asistencí a nadále si drží průměr jednoho bodu na zápas.

Nashville bude třetí organizací v NHL, jejíž barvy bude Forsberg hájit. V roce 1991 si ho jako šestku draftu vybrala právě Philadelphia, ale její dres oblékl v NHL až předloni. V červnu 1992 se stal součástí výměny za Erika Lindrose do Quebeku, kde naskočil poprvé v sezóně 1994/95 a získal Calder Trophy pro nejlepšího nováčka. O rok později po stěhování klubu do Colorada se dočkal i triumfu v play-off. V NHL odehrál celkem 680 zápasů a nasbíral 856 bodů za 246 tref a 610 asistencí. V play-off má na kontě ze 139 utkání 162 bodů za 61 branek a 102 asistencí.

V létě se rozhodne o budoucnosti

Zatímco Predators se budou snažit se švédskou hvězdou zaútočit na Stanleyův pohár, Flyers vsadili na budoucnost. Forsberg totiž dal jasně najevo, že se rozhodne o dalším působení v prestižní zámořské soutěži až v létě. "Před prvním červencem se může stát hodně věcí, ale jedno je jisté. Nepodepíšu s nikým předtím smlouvu," prohlásil Forsberg.

I proto Philadelphia raději získala dva výhodné výběry v draftu, třiadvacetiletého Upshalla, který si ještě v NHL nevybojoval stálé místo, a talentovaného Parenta. Devatenáctiletý zadák, jehož si Nashville vybral v roce 2005 v prvním kole draftu, hraje za Guelph v juniorské OHL a byl členem zlaté kanadské dvacítky na světových šampionátech loni ve Vancouveru i letos v Leksandu.

Forsberg ve čtvrtečním utkání Flyers s Torontem už nehrál a za Nashville by měl nastoupit dnes v St. Louis.

Reklama

Související témata: