Hlavní obsah

Detroit získal při trejdu tří týmů útočníka Caldera

DETROIT

Kanadský hokejista Kyle Calder se při obchodu tří klubů NHL přesunul z Philadelphie přes Chicago do Detroitu. Osmadvacetiletý útočník bude mít možnost v dresu Red Wings vylepšit svůj zatím nevydařený ročník. Flyers v pondělí nejdříve poslali Caldera výměnou za obránce Lasseho Kukkonena a právo výběru v třetím kole draftu do Chicaga, Blackhawks ho obratem použili jako náhradu za centra Jasona Williamse z Detroitu.

Článek

Devětadvacetiletý Kanaďan Calder, kterému po sezóně končí smlouva a může se stát nechráněným volným hráčem, čekal v této sezóně na gól 28 zápasů a má na kontě celkem z 59 duelů 21 bodů za devět branek a dvanáct asistencí. Přitom minulý ročník, po němž ho Philadelphia získala z Chicaga výměnou za Michala Hanzduše, byl s 59 body za 26 tref a 33 přihrávek jeho nejvydařenějším v kariéře.

"Známe Kyla velmi dobře, když hrál proti nám v naší divizi za Chicago. Je to odvážný a soutěživý hokejista, který jde naproti tvrdé hře," řekl generální manažer Detroitu Ken Holland na adresu hráče, který v NHL odehrál 418 utkání, vstřelil 94 branek a na 137 přihrál.

Pětadvacetiletý Fin Kukkonen, stříbrný medailista z loňských olympijských her v Turíně, v této sezóně zaznamenal v 64 utkáních 15 bodů za pět branek a deset asistencí. Předtím měl na kontě deset utkání a jednu přihrávku z ročníku 2003/04. Vedení Flyers si slibuje, že by mohl vytvořit dvojici s krajanem Jonim Pitkänenem.

O rok starší Williams má na kontě z 58 utkání 26 bodů za 11 tref a 15 přihrávek. Vítěz Stanleyova poháru z roku 2002 celkem v NHL odehrál 233 utkání a zaznamenal 116 kanadských bodů. "Zkoušeli jsme získat Jasona od loňského léta," podotkl generální manažer Chicaga Dale Tallon.

Vancouver posílili Smolinski se Sopelem

Hokejový útočník Bryan Smolinski a obránce Brent Sopel posílili Vancouver. Canucks získali centra Smolinského z Chicaga výměnou za výběr v druhém kole letošního draftu, zadák Sopel se vrací do Vancouveru z Los Angeles. Kings za něj obdrželi pozici v druhém kole draftu v letošním nebo příštím roce a ještě ve čtvrtém kole v roce 2008.

"Myslím, že se naše síla zvýšila. Oba jsou v této sezóně produktivní," řekl generální manažer Vancouveru Dave Nonis. Pětatřicetiletý Smolinski, ceněný i za svou defenzivní práci, si v dresu Blackhawks připsal v tomto ročníku v 62 zápasech 23 bodů za 14 branek a devět asistencí.

Bývalý hráč Bostonu, Pittsburghu, New Yorku Islanders, Los Angeles a Ottawy, jemuž po sezóně končí smlouva a může se stát nechráněným volným hráčem, má na kontě celkem 947 utkání v NHL a 619 bodů za 262 gólů a 357 asistencí. V play off odehrál Smolinski 99 utkání, vstřelil 20 gólů a na 25 přihrál.

O pět let mladší Sopel, jemuž také vyprší kontrakt, zaznamenal v tomto ročníku za Kings v 44 utkáních 23 bodů za čtyři trefy a 19 asistencí. V dresu Canucks působil do roku 2004, po výluce NHL zamířil do New Yorku Islanders a poté do Los Angeles. Celkem v 414 utkáních v prestižní soutěži nasbíral 176 kanadských bodů. V 31 zápasech play off skóroval dvakrát a u devíti gólů asistoval.

Modin se upsal Columbusu

Švédský hokejový útočník Fredrik Modin bude i v nadcházejících třech letech hájit v NHL barvy Columbusu. Dvaatřicetiletý držitel takzvaného zlatého hattricku za vítězství na olympijských hrách, mistrovství světa i ve Stanleyově poháru si podle internetové stránky televizní stanice TSN vydělá v průměru 3,25 miliónu dolarů ročně. Před dohodou na novém kontraktu se spekulovalo o Modinově výměně z týmu Blue Jackets.

Modin by se totiž býval mohl stát v létě nechráněným volným hráčem. "Je to charakterní člověk, vůdce a vítěz. Chtěl v Columbusu zůstat a my jsme ho také opravdu chtěli," řekl v pondělí generální manažer Columbusu Doug MacLean. Loni v létě Modina spolu s finským gólmanem Fredrikem Norrenou získal z Tampy Bay výměnou za gólmana Marka Denise.

V této sezóně Modin zaznamenal v 60 utkání 30 bodů za 15 branek a stejný počet asistencí. V NHL má v dresech Toronta, Lightning a Blue Jackets celkem na kontě 721 utkání, v nichž nasbíral 390 bodů za 197 tref a 193 přihrávek. Mistr světa ze Švýcarska z roku 1998 odehrál v play off 47 utkání a připsal si 21 bodů za deset branek a 11 asistencí.

V roce 2004 získal Modin Stanleyův pohár s Tampou Bay. Po triumfu před rokem na olympiádě v Turíně se spolu s krajanem Nicklasem Lidströmem zařadil do vybrané společnosti, která se může pochlubit zlatým hattrickem. Mezi osmnáctkou vyvolených jsou i čeští hokejisté Jaromír Jágr a Jiří Šlégr.

Reklama

Související témata: