Hlavní obsah

Edmonton opouští kapitán Smyth, Bertuzzi bude hrát v Detroitu

Hvězdný útočník Ryan Smyth, s nímž se vedení Edmontonu Oilers marně snažilo dohodnout na nové smlouvě, odchází do New Yorku Islanders. Výměnou za jednatřicetiletého hokejistu získal kanadský klub Roberta Nilssona, Ryana O'Marru a právo volby v prvním kole letošního draftu. Smyth, jenž si letos vydělá 3,5 miliónu dolarů, se po sezóně stane volným hráčem.

Článek

V NHL změnil dres i zkušený útočník Bill Guerin. Jeden z nejžádanějších hokejistů v zámořské lize, kteří byli na listině nechráněných hráčů před dnešní uzávěrkou přestupů, odešel ze St. Louis do San Jose. Opačným směrem míří devětadvacetiletý finský útočník Ville Nieminen, devatenáctiletý nadějný centr Jay Barriball a právo volby v prvním kole draftu 2007.

Detroit Red Wings angažovali s výhledem na boje o Stanleyův pohár kontroverzního hokejistu Todda Bertuzziho, kterého získali z Floridy za jiného útočníka Shawna Matthiase a budoucí vyrovnání v podobě volby na draftu. Bertuzzi stihl v této sezóně NHL odehrát jen sedm zápasů. V listopadu se podrobil operaci zad kvůli vyhřezlé ploténce a od té doby je mimo hru.

Jednatřicetiletému Kanaďanovi dobíhá poslední rok ze čtyřletého kontraktu na 27,8 miliónu dolarů a v létě se stane volným hráčem. Nejlepší sezónu v NHL prožil před čtyřmi roky, kdy v dresu Vancouveru nasbíral 46 branek a 97 kanadských bodů. V týmu Canucks se také "proslavil" brutálním útokem na Steva Moora z Colorada v březnu 2004, po němž si odpykal 17 měsíců zákazu činnosti. V NHL hrál i za New York Islanders, na kontě má celkem 717 zápasů, 224 branek a 312 asistencí.

Pittsburgh získal ochránce pro Crosbyho a Malkina

Jedním z nejaktivnějších týmů v poslední den před uzávěrkou přestupů v hokejové NHL byl Pittsburgh. Penguins získali z Floridy zkušeného útočníka Garyho Robertse a od Phoenixu "tvrdého muže" Georgese Laraquea, naopak se zřekli útočníka Dominika Moorea.

Robertsovi je sice již 40 let, přesto ale patřil v tomto ročníku k nejlepším hráčům Panthers. V 50 utkáních si připsal 29 bodů, když 13 branek vstřelil a na 16 jich přihrál. V NHL celkem zasáhl již do 1137 zápasů s bilancí 875 kanadských bodů za 424 gólů a 451 asistencí.

Penguins angažovali také ochránce pro své mladé hvězdy v čele s lídrem kanadského bodování NHL Sidney Crosbym a Jevgenijem Malkinem. Ochranou ruku by nad nimi měl držet Laraque, kterého klub získal z Phoenixu za nadějného mladíka Dana Carcilla a právo výběru ve třetím kole draftu 2008.

Reklama