Hlavní obsah

Kočí se uvedl v NHL třemi bitkami

CHICAGO

Český hokejista David Kočí z Chicaga se dočkal v sobotním utkání na ledě Phoenixu premiéry v NHL a uvedl se ve své roli bitkaře 42 trestnými minutami. Pětadvacetiletý obránce strávil na ledě 151 sekund, popral se třikrát a vedle čtyř pětiminutových trestů byl vyloučen i do konce zápasu. Klubový rekord Chrise Cheliose z roku 1993 s 51 trestnými minutami v zápase Kočí nepřekonal.

Foto: www.phantomsahl.com

Takhle se dovede prát David Kočí (uprostřed)

Článek

"Přišel jsem do týmu jako tvrdý muž, který má chránit hvězdy. Byl to pro mě vzrušující zápas, protože jsem měl hodně práce," řekl Kočí po utkání novinářům. Už ve třetí minutě se popral s Joshem Grattonem a dostal trest na pět minut. V polovině úvodního dějství si šel společně s Danielem Carcillem odpykat dvě minuty za hrubost.

Ještě v první třetině se Kočí opět popral s Grattonem a strávil za katrem další pětiminutovku. "Tu první bitku jsem asi prohrál, ale já téměř vždycky napoprvé prohrávám. Při druhé jsem do Grattona vrazil za brankou a on mi řekl: 'Tak pojď znova.' Odpověděl jsem: 'Tak pojďme'. Myslím si, že v tomto případě už jsem byl lepší," citoval Kočího deník Chicago Tribune.

V druhé třetině byl bez pěti centimetrů dvoumetrový a 108 kilogramů vážící český hokejista "bez práce". V 43. minutě ale pro Kočího účinkování v zápase skončilo. Dostal trest na pět minut za napadení, ještě jeden za potyčku s Nickem Boyntonem a inkasoval navíc dvojnásobné vyloučení do konce zápasu po deseti minutách.

Kočí: Moc bitek jsem neprohrál

Za třetí bitku je trest do konce utkání automatický. Předcházel tomu Kočího zákrok na Billa Thomase. "Nemám z toho posledního zákroku dobrý pocit. Ale nechtěl jsem ho zranit. Myslím, že to byl čistý zákrok," řekl Kočí. I jeho spoluhráči považovali zákrok za regulérní.

Kočího draftoval v roce 2000 v pátém kole Pittsburgh a tvrdý zadák odešel z juniorského týmu Sparty do zámořské WHL do Prince George Cougars. Potom působil pět let ve farmářských týmech Penguins a ve Wilkes-Barre/Scranton plnil roli bitkaře. V létě podepsal jako volný hráč smlouvu s Chicagem a na farmě v Norfolku nasbíral v 39 utkáních 212 trestných minut.

Podle internetové stránky www.hockeyfights.com má Kočí za poslední čtyři sezóny v AHL na kontě 85 potyček, v tomto ročníku se popral už dvacetkrát. Netuší prý přesně, kolik z nich bylo vítězných. "Neprohrál jsem jich moc," řekl Kočí deníku Chicago Tribune poté, co byl pozván do prvního týmu Blackhawks. V nižší AHL odehrál celkem 232 zápasů, nasbíral 23 bodů za tři branky a 20 asistencí, navíc inkasoval 982 trestných minut.

Reklama

Související témata: